Ni trunka pudera nije dozvoljena: Evo zašto treba da skinete šminku pre treninga

Autor: Republika

Lifestyle

06.11.2018

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada surfujete društvenim mrežama, sigurno vidite prijateljice, ali i poznate osobe koje objavljuju savršene selfieje iz teretane, odnosno imaju šminku na licu dok vežbaju. Razumemo da neko želi da sakrije bubuljicu ili dve, ali puder na licu dok vežbate nikako nije dobra ideja.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Doktori ističe kako vežbanje uzrokuje širenje krvnih sudova, povećava protok krvi u kožu i otvara pore. Znoj i bakterije ostaju zarobljeni ispod slojeva šminke, sprečavajući kožu da pravilno raspršuje toplinu što može dovesti do začepljenja pora. 

Šminka pokriva znojne žlezde. Zarobiti bakterije i znoj u porama može povećati broj pora tokom vremena i uzrokovati mitesere, a zadržavanje topline može pogoršati stanja osetljiva na temperaturu, što konačno uzrokuje crvenilo i neravnomeran ten. Dakle, šminka pokriva naše znojne žlezde, koje mogu začepiti pore i dovesti do akni ili iritacije.

Iako je cilj ne vežbati sa šminkom, ponekad nemamo vremena ili  jednostavno zaboravimo da je uklonimo pre vežbanja. Za ovakve situacije važno je imati na umu da nije sva šminka ista. Ako nemate izbora i vremena za uklanjanje šminke, koristite onu koja ne začepljuje pore i držite se lajt verzija, ne onih na bazi ulja.

Proizvodi u boji mogu dodati tu boju i dati koži sjajni izgled bez upotrebe šminke. Ako nosite šminku tokom trčanja, svakako operite lice sredstvom za čišćenje.

Na kraju dana, dermatolozi se slažu da je najbolja stvar koju možete učiniti za vašu kožu potpuno uklanjanje preparata pre vežbanja. Čak i naizgled manje pretnje kao što su vaš savršeni ajlajner, maskara i ruž za usne trebaju da budu uklonjeni. Verovatno će se razmazati tokom intenzivnog vežbanja i začepiti nežne pore oko očiju i usta, što dovodi i do mitesera oko usana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading