NAPRAVITE PRIRODNU KOZMETIKU U KUĆNOJ RADINOSTI: Domaći sapuni za negu lica i tela

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Home made" više prijaju koži od fabričkih jer ne sadrže veštačke boje i mirise, aditive, alkohol, a šanse za alergijske reakcije su minimalne.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ako u sapun dodate sitnije komade žitarica, ovas, raž, mekinje, dobićete sredstvo za piling

Nekada je svaka kuća imala domaći sapun, a danas su ručno pravljeni sapuni prava retkost. Svi znamo da je koža najveći organ našeg tela i da upija sve što nanesemo na nju. Ipak, lako posežemo za komercijalnim, industrijskim sapunima prepunim aditiva, veštačkih boja, aroma, alkohola. Svega toga nema u "home made" sapunima. Šanse od isušivanja kože, perutanja ili alergijskih reakcija kod ovakvih sapuna su minimalne. Domaći mnogo više prijaju koži nego fabrički zato što oni pene zahvaljujući kombinaciji kvalitetnih ulja, a ne zbog hemijskih sastojaka koje sadrže industrijski. Mogućnosti samostalnog pravljenja sapuna toliko su privlačne i raznovrsne da je ovaj proces postao veoma popularan u svim krajevima sveta, a posebno u Rusiji, kaže ruska kozmetičarka Jelena Brizovna.

U domaće sapune možete dodavati čajeve po želji, sušene biljke, biljne butere, a maslinovo, kokosovo, kantarionovo, lavandino i palmino ulje su najčešći uljni sastojci ovih kućno rađenih proizvoda. Od organskih dodataka u sapunu može se naći jogurt, med, voće. Možete dodati i sitnije komade žitarica, ovas, raž, mekinje, i tako dobiti i sredstvo za piling.

RECEPTI

Šareni sapun

Sastojci:

  • Dečji sapun
  • 2-3 kašike bademovog ulja
  • kašičica meda
  • 150 ml vrućeg kozjeg mleka
  • glicerinski sapuni različitih boja (ako želite da ukrasite sapun, a ako ne želite, onda je dovoljna kašičica apotekarskog glicerina)
  • posuda za kuvanje na vodenoj pari, od kojih je poželjno da jedna bude metalna
  • kalupi za sapun - (silikonski kalupi, plastične kutije (od jogurta, margarina..), plastične flaše
  • rende i mikser

Priprema: Stavite vodu u posudu da se greje i počnite da rendate sapun. Kad voda u posudi počne da vri, smanjite vatru na minimum. Sapun istresite u šerpu, dodajte mleko (obavezno vruće), med, promešajte i ostavite sapun da se topi. Vreme topljenja sapuna je 20-40 minuta. Možete poklopiti poklopcem da mleko ne bi isparavalo, ne morate mešati, ali vatra mora biti na minimumu. Dok se sapun topi, uzmite glicerinske sapune u boji i naseckajte ih na male komadiće. Iskoristite od svake boje pomalo. Nakon dvadesetak minuta topljenja, dodajte u smesu dve, tri kašike bademovog ulja i promešajte. Uzmite mikser i počnite da mutite nekih 20-30 sekundi. Smesa će se uvećati u obimu i postajaće penasta. Ukrase napravljene od glicerinskih sapuna u boji istresite u šerpu i promešajte varjačom. Sada smesu preručite u pripremljen kalup, prethodno malo namazan uljem, pazeći da ne odugovlačite proces kako sapun ne bi počeo da se steže. Stavite u frižider na nekih pola sata, pa izvadite sapune iz kalupa. Ostavite da se suše tri-četiri dana na vazduhu uz povremeno okretanje.

Sapun od ovsenih pahuljica i meda

Foto: pixabay.com

Sastojci:

  • 2 kašike meda
  • 3 kašike pahuljica
  • pola kilograma sapuna od kozjeg mleka
  • nož kojim ćete seći sastojke za izradu
  • plastična kašika za mešanje
  • merica

Priprema: Za usitnjavanje ovsenih pahuljica je potreban mlin. Najbolje je koristiti onaj za kafu ili začine jer može usitniti pahuljice tako da postanu prah. Nožem iseckajte na kockice sapun od kozjeg mleka. Stavite ga u mericu jer je lepljiv i mekan kao puter. Sapun sa mericom možete staviti u mikrotalasnu. Dovoljno je samo 30 sekundi i nakon toga ga možete promešati. U slučaju da se nije dovoljno istopio, stavite ga na još 30 sekundi. Kad ga izvadite, izmešajte plastičnom kašikom. Sipajte ga u prethodno pripremljenu masu od meda i samlevenih pahuljica. Mešavinu dobro sjedinite da bude kompaktna. Pre nego što gotovu masu sipate u kalupe, pospite malo pahuljica u komadu. Preko njih sipajte masu. Tako gotov sapun ostavite bar 20 minuta da odstoji, a zatim odnesite na hladno mesto. Potrebno je oko 24 sata kako bi se stegao, pa ga izvadite iz silikonskih modli. Nađite malo deblji papir na koji ćete položiti sapune. Slažite ih tako što ćete staviti prvo papir, pa na njega sapun sa medom, pa opet papir i sve tako do kraja. Dovoljno je da tako stoje nekoliko dana i spremni su za upotrebu.

Domaći sapun od lavande i meda

Sastojci:

  • 900 g sapuna od kozjeg mleka
  • 3 kašike sušene lavande
  • 2 kašike meda
  • 15 kapi eteričnog ulja lavande
  • rendana kora jednog limuna
  • posuda za topljenje sapuna
  • silikonski kalupi

Priprema: Iseckajte sapun na što manje komade i stavite ga u posudu u kojoj ćete ga istopiti na laganoj vatri. Kad bude tečan i lako se meša, ukapajte eterična ulja. Zatim ubacite suvu lavandu, med i limun. Važno je napomenuti da kora limuna treba biti suva bez ijedne kapi soka. U suprotnom može doći do odvajanja slojeva u sapunu. Kad ste sve ubacili, dobro izmešajte, a onda sipajte u modle. Odložite na hladno mesto kako bi se dobro osušio, a posle toga je spreman za upotrebu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading