SVAĐA KORISNA ZA RAZVOJ DECE: Prepirke mališana ubrzavaju mentalni razvoj i podstiču sazrevanje

Autor:

Lifestyle

29.10.2018

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kroz raspravljanje se razvijaju emocionalne i socijalne veštine, ali ako dođe do preterivanja, roditelji se moraju umešati.

RepublikaFoto: pixabay.com
Roditelji bi trebalo da deci pruže mogućnost da sama reše konflikt

Vaši mališani se stalno svađaju i viču, a vi ne znate šta ćete sa njima? Ne brinite, nemate samo vi taj problem, a i ne mora nužno da znači da je to loša stvar. Svađe među braćom i sestrama mogu ubrzati mentalni razvoj dece i podstaći brže sazrevanje, tvrde naučnici iz Centra za porodična istraživanja na Univerzitetu Kembridž, koji su do tog saznanja došli nakon petogodišnjeg istraživanja.

POZITIVNI UTICAJ SVAĐE

Pored mentalnog razvoja i sazrevanja, svađa može da doprinese i razvoju emocionalnih i socijalnih veština.

- Prepirkom između sebe deca dolaze u dodir sa konfliktom, koji je prisutan u svakodnevnici i na taj način donekle stiču iskustvo na ovom polju. Takođe, postaju samostalnija i uče da se zauzimaju za sebe - objašnjava za Srpski telegraf psiholog Nevena Čalovska Hercog i naglašava da svađa ne mora nužno da bude negativna pojava, ali da roditelji uvek moraju da budu uključeni i da reaguju ako za to postoji razlog.

- Sa psihološke strane svaka interakcija između dece može biti pozitivna, pa i svađa. Donekle je i redovna pojava da se braća i sestre svađaju i prepiru kada su mali i to vremenom prođe, ali roditelji ipak moraju da budu obazrivi kako negativno ponašanje ne bi prešlo u naviku - objašnjava psiholog i dodaje je da se ipak mora paziti na uzrast dece i da, kada je razlika u godinama velika, roditelji moraju da reaguju.

Kada je jedno dete mnogo starije od drugog, ona nisu na istom nivou razvoja. U tom slučaju, detetu sa manje kapaciteta je potrebna roditeljska podrška, ali to ne znači da roditelj treba automatski da stane na stranu "slabijeg".

MEDIJATORI, NE SUDIJE

Iako dečja svađa može imati pozitivne posledice, roditeljima se tada često pali alarm i odmah reaguju. Važno je ne mešati se u njihovu raspravu unapred i imati poverenja u njih. Roditeljima se preporučuje da deci pruže mogućnost da sama probaju da reše problem koji je između njih nastao. Kroz sukob ona uče da kontrolišu emocije. Ipak, granice i pravila moraju da postoje, posebno kada svađa prevaziđe nivo prepirke i dođe do verbalne ili fizičke agresivnosti.

- Roditelji moraju da jasno postave granice kada su prepirke dece u pitanju. Ne sme se dozvoliti odlazak u ekstrem. Te granice i pravila moraju da se poštuju i, kada roditelji vide da stvar izmiče kontroli, moraju da spreče veći konflikt - kaže Čalovska Hercog i savetuje roditelje da usmeravaju decu ka rešavanju problema, a ne da rešavaju situaciju kao sudije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading