(FOTO) MODNI IZVEŠTAJ: Revije domaćih brendova za početak Beogradske nedelje mode

Autor:

Lifestyle

27.10.2018

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beogradska nedelja mode svečano je otvorena sinoć revijom srpskih modnih brendova okupljenih oko Klastera FACTS - AMC – Afrodita Mode Collection, Maruška, EXTERRA i IVKO Woman.

RepublikaFoto: Đorđe Tomić
Revija Ivko Woman na otvaranju BFW

Ova revija predstavlja prvo zajedničko pojavljivanje nekih od članova Klastera modne i odevne industrije Srbije kojom Modni studio Click, kao organizator BFW-a, podržava revitalizaciju naše modne industrije.

Domaću kreativnost na pravi način predstavili su i Ljiljana Joksović sa svojim brendom Lilly Tailor, zatim Atamansha, Viktorija Džimrevska, kao i Vesna Milošević.

Nedelju mode zvanično je otvorio savetnik predsednika Privredne komore Srbije, gospodin Mihajlo Vesović ukuzujući na značaj koji manifestacija ima za domaću modu, ali i potencijal koji sa sobom nosi modna i odevna industrija Srbije.

RepublikaFoto: Đorđe Tomić
Rak je izlečiv

Kao društveno odgovoran projekat, Beogradska nedelja mode podržala je Nacionalnu kampanju “Rak je izlečiv“, koju je pokrenula i vodi Radio-televizija Srbije, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Na pisti su se hrabro pojavile žene koje su se uspešno borile, pobedile ovu opaku bolest i na taj način poslale snažnu poruku svima koji se nose sa ovim problemom da je bitku moguće dobiti!

Narednog dana Belgrade Fashion Week-a očekuje nas bogat program u okviru kog ćemo videti revije dizajnera iz Koreje, čak sedam autorskih kolekcija domaćih dizajnera kao i studentske revije Fakulteta primenjenih umetnosti, Accademia del Lusso i Metropolitan Univerziteta.

U NASTAVKU POGLEDAJTE KAKO SU IZGLEDALI MODELI NA REVIJAMA I PROČITAJTE OPIS SVIH KOLEKCIJA:

 

AMC – Afrodite Mode Collection. Lajtmotiv kolekcije pod imenom  “AMC…NOW!” je veliki grad i dinamičan način života. Odevne komade ovog brenda posebno zanimljivim čine animal print za hrabre i floralni motivi za romantične žene. 

MARUŠKA je predstavila kolekciju koja se sastoji od svilenih marama i ešarpi, a podeljena je u tri celine koje predstavljaju razvojni put brenda - ručni rad na svili, print na svili i kolekcija sa motivima iz srpske tradicije i umetnosti. 

EXTERRA je predstavila kolekciju bogatog kolorita, sa definitivno neočekivanim nijansama. Kolekcija je zamišljena kao spoj romantičnog  i  urbanog, a sve to je upotpunjeno poznatim Exterra printovima. 

Ivko Woman – brend prepoznatljiv po proizvodnji trikotaže, kaputa, jakni, džempera i drugih odevnih predmeta prikazao je veoma bogatu kolekciju živopisnih boja. Posebno je zanimljiva činjenica da se odevni komadi ovog brenda trenutno prodaju u više od 1000 radnji širom sveta. 

Brend ATAMANSHA predstavlja ženu slobodnog duha. Divlju i borbenu Slovenku- ekstravagantnog, a opet urbanog ukusa. Odvažna u sklopu senzualnog. Kolekcija ‘Galina’ je savremena, pomalo futuristička odeća sa oštrim formama, sadrži elemente kozačke nošnje i prošarana slovenskim ornamentima. 

Viktorija Džimrevska kaže da je inspiriše ženska snaga i individualnost, unutrašnje emocije, spoj nespojivog, kontrast crnog i belog, oštrina poteza, dinamika. Viktorija voli printove, detalje, neobične spojeve tekstura, klasične krojeve upotpunjene urbanim elementima tako da daju jedan potpuno novi moderni look celoj kolekciji. Kolekcija se sastoji od kaputa, prsluka, haljina, pantalona i suknji, upotpunjena je cipelama i tašnama jednostavnog kroja i pročišćene forme tako da budu bezvremeni a u isto vreme i veoma autentični. Materijali su prirodni i veštački, teksture su različite (mat, sjajne),  ukrašene nitnama. Pletenine i rese u kombinaciji sa kožnim cipelama i krznenim tašnama privlače posebnu pažnju.

Kolekcija je nazvana Timeless, i želja dizajnerke je da modele sa njenim potpisom nose urbane devojke i žene koje koračaju smelo i ostavljaju trag svojom snagom.

Vesna Milošević – U kolekciji "Carica Milica i sjaj Manasije" predstavljeno je moderno doba 21. veka Srbije sa pečatom srpske tradicije, istorije, kulture i vere. Namera autorke je dočara nešto vredno što imaju utkano u sebe i čuvaju naši manastiri i crkve, muzeji, dvor,  pa čak i sećanja. 

"Carica Milica i sjaj Manasije" haljine, odela i nakit inspirisani su knjeginjom Milicom (ženom kneza Lazara koja je dan danas najvoljenija vladarka Srbije nakon Kosovskog boja , narod ju je nazvao Caricom) i sledećim periodom 15. veka kada je vladao njen sin Stefan Lazarević. Manastir Manasija je njegova zadužbina i jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture. Korišćeni materijali su svila i brokati sa ubacivanjem najfinije čipke. Dizajnerka je lično vezla kristalima pojaseve i zanimljive rukave. Na svili je slikala detalje iz naše bogate istorije koje vidimo na mnogim objektima tog vremena. Nakit je unikatan i rađen je kao celina sa odevnim kombinacijama. Tu je i muška kolekcija sa  simbolima junaštva i borbi, čuvanja Hrišćanstva, svrsi postojanja Viteškog reda zmaja utkana u pojedine komade iz kolekcije.

Lily Tailor - Kreatorka inspiraciju za kolekciju pronalazi u slikarstvu Kandinskog, izrazitom koloritu i apstraktnoj formi njegovih dela, kao i njegovom odnosu prema umetnosti kao izrazu unutrašnjeg duhovnog sadržaja.

Tako Kandinski ističe 5 tačaka u umetnosti koje bi trebalo zadovoljiti jer je naglašavao da je umetničko stvaralaštvo bilo u slobodi.

  •  Ispolji svoj unutrašnji svet, a ne poslednje umetničke trendove
  •  Ne slikaj stvari, slikaj u apstraktnoj formi.
  •  Pristupi boji kao prozoru u ljudsku dušu
  •  Ubrizgaj ritam u svoju sliku kao muzičku partituru
  •  Stvaranjem originalnog rada, unapredićeš smisao čovečanstva.
  • Kolekcija je dosta koloritna, od crne i maslinaste, do akcenata žute, tirkiz i narandžaste.

    Od materijala korišćeni su vuna, koža, svila i vuneni štof.

     

     

    Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    Komentari (0)

    Loading