ČISTE RUKE, POLA ZDRAVLJA: Otkrivamo kako da pripremite dečji imuni sistem za jesen

Autor:

Lifestyle

24.09.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mališani često dodiruju lice i jedu prstima, a dobra higijena sprečiće pojavu virusa, bakterija, bolesti i alergijskih reakcija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ruke treba prati 30 sekundi sapunom i lakom vodom

Jesen polako kuca na vrata, a njegovi vesnici, virusi i infekcije, već su napunili čekaonice domova zdravlja. Zato je veoma bitno da roditelji preventivno deluju i zaštite zdravlje mališana. Srpski telegraf izdvaja nekoliko saveta koji će vam pomoći da sačuvate imuni sistem vaših mališana i zaštitite ih od bolesti.

SAN

Telo deteta se obnavlja tokom spavanja i zato je redovan san njima izuzetno bitan. Maloj deci treba 12-13 sati sna, a predškolcima 10. Roditelji bi trebalo da organizuju "mirno vreme" u toku dana kako bi mališani mogli da zaspe. Lagana i tiha muzika dodatno će smiriti dete i smanjiti stres. Ukoliko odbijaju da spavaju u toku dana, uveče ih treba ranije slati u krevet.

- Istraživanja su pokazala da manjak sna može kod odraslih osoba da smanji otpornost na bolesti, a isto je i sa decom - kaže doktorka Keti Kemper, direktorka Centra za holističku pedijatrijsku edukaciju i istraživanja u bostonskoj dečjoj bolnici.

RepublikaFoto: pixabay.com

ISHRANA

Foto: pixabay.com

Da bi se očuvalo zdravlje deteta, potrebno je da unosi namirnice bogate fitonutrijentima jer one pomažu u borbi protiv virusa, bakterija i hroničnih bolesti. Pet porcija voća i povrća dnevno je preporučljiva količina. Takođe su jako bitne i omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u orašastim plodovima i ribi. Hrana bogata vitaminima i med takođe su jako korisni za očuvanje jakog imunog sistema.

- Šargarepa, grašak, pomorandže, grejp, jagode - to su namirnice bogate vitaminom C i karotenoidima, važnim nutrijentima za jačanje imuniteta - otkriva doktor Vilijam Sirs u knjizi "The Family Nutrition".

RUTINA

Dan pun rutinskih aktivnosti je preporučljiv kod očuvanja funkcionalnog imunog sistema. To uključuje redovne obroke, kupanje, popodnevno spavanje i kvalitetan noćni san. Zajednički obroci su takođe važni i pomažu deci da se osećaju zaštićeno, sigurno i kao deo porodice. Korist je još veća ako deca pomažu u pripremanju obroka jer na taj način uče kako se uspostavlja ravnoteža između zabave i rada u timu.

PRANJE RUKU

Foto: pixabay.com

Čiste ruke su pola zdravlja. Zato je održavanje higijene veoma važno. Kako bi dete ruke opralo kako treba, potrebno je koristiti sapun i mlaku vodu 30 sekundi. Naučnici sa univerziteta u Pensilvaniji otkrili su da deca koja redovno koriste sredstva za pranje ruku imaju 50 odsto manje izostanaka iz škole u odnosu na ostale.

- Alkoholna sredstva za dezinfekciju ruku imaju isti učinak kao i kupljeni sapuni - objašnjava doktor Donald Goldmen, direktor odeljenja za kontrolu infekcija u dečjoj bolnici u Bostonu.

PRIRODA I SMANJENJE STRESA

Za očuvanje jakog imunog sistema deci je potrebno obezbediti boravak na svežem vazduhu. Šetnja u prirodi i igranje u parku biće sasvim dovoljni ako ne možete da priuštite odlazak na planinu ili more. Dečje telo reaguje na stres isto kao i telo odrasle osoba, a povišeni hormoni stresa mogu dovesti do slabljenja imuniteta. Današnja deca su pod stresom zbog brzog tempa i ispunjenog rasporeda. Zbog toga moraju da imaju dovoljno vremena za odmor, kreativnu igru i prirodu kako bi se smanjila količina stresa i mogućnost bolesti.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading