METODE RUSKIH LEKARA I TRAVARA: Eliksir od crnog luka leči upalu uha

Autor:

Lifestyle

03.09.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bolesti uha naročito teško podnose mala deca jer ne znaju da objasne odakle bol tačno dolazi. Meleme ruskih travara možete koristiti uz terapiju koju je prepisao lekar specijalista, tada su rezultati još bolji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Iscedite jednu kap soka od crnog luka i dodajte pet kapi vode koja je prethodno prokuvana i ohlađena

Upalu uha uglavnom karakteriše nesnosan bol, zujanje u glavi, a ponekad vrtoglavica i nagluvost. Bolest se komplikuje ako postoji i gnojni iscedak, tada je reč o gnojnoj upali, koja se uglavnom leči jakim dozama antibiotika. Bolovi i neprijatnosti koje doživljavamo prilikom upale ušiju uspešno mogu da se eliminišu i primenom tradicionalnih narodnih lekova.

SMANJEN APETIT

Tinkture i obloge napravljene u domaćoj radinosti mogu da koriste kako odrasli tako i deca, koja češće obolevaju od upale uha, ali uvek je poželjno obratiti se i stručnjaku, koji će najbolje odrediti terapiju, savetuje poznati ruski doktor Jevgenij Komarovski.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ako posumnjate na problem sa ušima, obratite se specijalisti

Ruski pedijatar čije savete sluša svet ističe da bolesti uha naročito teško podnose mala deca i da je problematično uspostaviti pravu dijagnozu kod dece koja ne znaju da govore i objasne odakle bol tačno dolazi.

- U slučaju upale uha dete je plačljivo, žali se na bol u glavi, uglavnom ne može da jede i apetit je vidno smanjen pošto oseća bol prilikom gutanja, a sve to može da prati i povišena temperatura, ali i gnojni icedak iz ušiju. Isti su simptomi i kod odraslih - objašnjava Komarovski.

Ako vi ili vaše dete imate pomenute simptome, najbolje je da se obratite ORL specijalisti, ali ako se bolest desi za vreme vikenda, praznika ili negde na odmoru daleko od bolnice, Komarovski kaže da za prvu pomoć možete upotrebiti lek protiv bolova i neki od tradicionalnih obloga koji smiruju upalu i bol.

- Većina narodnih lekova povezana je sa zagrevanjem, ali to nije uvek preporučljivo budući da zagrevanje u slučaju neke gnojne upale može dramatično ubrzati razvoj bolesti, a ukapavanje zagrejanih kapi u uši može oštetiti bubnu opnu i dovesti do gubitka sluha - ističe dr Komarovsi.

UBIJA BAKTERIJE

U slučaju bolesti uha važno je voditi računa o tome da nos bude nezapušen i taj savet se naročito odnosi na malu decu.

Moskovski otorinolaringolog Tatjana Garaščenko preporučuje svemogući eliksir od crnog luka.

- Iscedite jednu kap soka od crnog luka i dodajte pet kapi vode koja je prethodno prokuvana i ohlađena. Ovaj rastvor ukapavajte detetu u nos i sigurno će doći do oslobađanja viška sekreta i uništiće bakterije i viruse - savetuje Garaščenkova.

RUSKI NARODNI RECEPTI PROTIV BOLA U UŠIMA

ČAJ OD LOVORA

Dve supene kašike usitnjenog suvog lovorovog lista preliti sa dva decilitra kipuće vode, ostaviti da odstoji dva, tri sata i procediti. Čaj koristiti dok je topao i njime ispirati uvo koje je pod upalom.

Foto: pixabay.com

KAŠA OD ALOJE

Jedan list aloje isitniti i dobijenu kašu zamotati u gazu i pred spavanje u vidu tampona staviti što dublje u bolno uvo. Ujutru izvaditi, a proces ponavljati do izlečenja.

CEĐENI LUK

Glavicu očišćenog crnog luka izrendajte, pa iz dobijene mase iscedite sok kroz gazu. Po tri kapi tog soka sipajte u uvo i držite 10-15 minuta, posle čega u uvo stavite komadić vate kako bi se grejao ušni kanal. Druga opcija je da sitne komadiće luka zavijete u gazu i napravite mali tampon koji treba da ubacite u uvo, ali ne duboko.

MUŠKATLA

Što mesnatiji list muškatle isitnite i stavite u gazu, formirajte mali tampon i stavite u ušni kanal. Menjajte listić tri, četiri puta dnevno.

Foto: pixabay.com

SOK OD RENA ILI SREMUŠA

Koren rena izrendati, kašastu masu staviti u gazu i iscediti sok. Po dve kapi soka sipati u bolno uvo. Isto se može uraditi i ceđenjem soka od listova sremuša.

KAP GLICERINA, NANE ILI PELINA

Glicerin, kapljica čaja od nane ili pelina ublažavaju bol u ušima izazvan upalom. Potrebno je pamučnu vatu natopiti jednim od ova tri preparata i staviti u uvo na nekoliko sati.

BREZA I VOTKA

Šaku brezinih resa prelijte čašom votke ili apotekarskog alkohola, ostavite da odstoji desetak dana. Procedite, a onda komadiće vate natopite ovom tinkturom, pa iscedite i stavite u uvo pred spavanje, a glavu umotajte šalom ili stavite kapu.

Bademovo ulje rastvara cerumen

Prvo za čime većina nas posegne kada oseti zapušenost uha je hidrogen. Međutim, ruski travari savetuju da višak ušne masti pokušate da odstranite bademovim uljem. Lagano ukapajte od tri do pet kapi bademovog ulja, zatim uvo zatvorite vatom. Ovo ulje pomaže i kod otitisa (upale srednjeg uha), koji najčešće muči decu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading