IMATE PROBLEME SA VIDOM? Ova namirnica je MELEM ZA OČI!

Autor: novosti.rs

Lifestyle

01.09.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Blitvu treba jesti u što većim količinama jer je istinski melem za telo, naglašavaju zagovornici narodne medicine, a često potvrđuju i zvanična istraživanja. Ona, pre svega, sadrži lutein i zeaksantin, karakteristične sastojke koje zovu i "vitamini za oči".

Foto: Ilustracija

Ovi sastojci spadaju u grupu karotenoida i povoljno deluju na mrežnjaču oka, sprečavajući makularnu degeneraciju, koja je, inače, povezana sa starenjem, a u svetu predstavlja najčešći uzrok slepila. Istovremeno, blagotvorni su i za ćelije epitela koji je odgovoran za dobar vid.

Osim što čuva vid, lutein koži pruža i zaštitu od UV zraka. Analize su, inače, pokazale da lice sadrži najveće koncentracije luteina u odnosu na celo telo, jer je najviše i izloženo suncu.

RepublikaFoto: pixabay.com

U narodnoj medicini listovi blitve koriste se za oblaganje rana i čireva, a čorbice se daju onima koji boluju od upale bešike i bubrega. Obarena blitva sa naseckanim belim lukom koristi se kao antibiotik, a ako se doda i peršun, pospešuje izlučivanje mokraće i čisti krv.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading