Odlaganje ciklusa zbog letovanja, DA ili NE?

Autor: yumama.com, Republika

Lifestyle

21.08.2018

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Menstrualni ciklus na letovanju može predstavljati neželjenu brigu pa je zato terapija za odlaganje cillusa postala veoma popularna kod žena, ali evo šta stručnjaci kažu o njoj.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Koliko god bi odmor trebalo da bude opuštajuć, žene i na letovanju mogu da imaju jednu brigu više, ako ih baš tada iznenadi menstruacija.

Prema istraživanjima, veliki broj žena koristi hormonsku kontracepciju kako bi odložilo svoj mesečni period.

Koliko je zapravo bezbedno ih uzimati i na koji način se koriste ove tablete, objašnjava dr Mima Fazlagić, ginekolog.

- Odlaganje ciklusa je naročito popularno u letnjim mesecima. Najlakše je programirati ciklus ako se koriste kontraceptivne tablete. Tada se produži uzimanje tableta i na taj način odloži ciklus. Ukoliko žena ne uzima kontracepciju tada je tim tabletama nemoguće odložiti ciklus trenutno. Najlakši način odlaganja ciklusa je korišćenjem tableta Primolut Nor.

RepublikaFoto: pixabay.com

Tablete se uzimaju 2 do 3 dana pre dobijanja ciklusa i uzimaju se u dozi 2x1 onoliko dana koliko je potrebno da se bude bez ciklusa. Kad se popije poslednja tableta ciklus će doći u roku od 3 do 5 dana pa je na taj način lako isplanirati uzimanje. Ove tablete deluju samo onoliko koliko se piju i nemaju daljeg uticaja na ciklus i hormonski status.

Naravno, uzimajući tablete za odlaganje ne znači da će menstruacija u potpunosti izostati. Mnoge žene imaće malo krvarenja, što nije štetno po zdravlje, a verovatno može da se desi ženama koje su tek otpočele ovaj metod kontracepcije.

Svakako, najbolje je razgovarati sa ginekologom pre uzimanja tableta. To se posebno odnosi na žene preko 35 godina, pušače ili one koje imaju visok pritisak. Ovi faktori mogu da povećaju rizik od krvnih ugrušaka, moždanog ili srčanog udara, tako da bi trebalo da budete oprezne ako spadate u jednu (ili više) od ovih kategorija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading