IZGLEDATE SEBI NADUVENO I OTEČENO? Možda je problem VODA u organizmu

Autor: Republika

Lifestyle

01.08.2018

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stopala su vam otečena, ruke i noge teške i bolne, pa ste u ove promenljive dane nervozniji nego inače, čak vam se čini i da ste se ugojili? Evo šta može biti uzrok, ali i efikasno rešenje.

RepublikaFoto: pixabay.com

Možda vam na prvi pogled deluje kao da ste nabacili koje kilo više, ali natečene ruke i noge često su posledica nakupljanja viška vode.

To može biti i zdravstveni i estetski problem, a obično se događa u toku vrelih letnjih dana. Zbog vode koja napusti limfni sistem, pa se nakupi u okolnom tkivu noge postaju deblje i teže, a i ruke, prsti, čak i lice i stomak, mogu biti pogođeni.

Ako ste nakon konsultacije s lekarom ustanovili da se iza otoka ne krije ozbiljniji problem, možete se poslužiti namirnicama koje efikasno izbacuju višak tečnosti iz organizma.

Ovi otoci najpre nastaju zbog nedostatka kalijuma i manjka vode, ali i zbog previše soli i alkohola.

– Najbolje je povećati unos namirnica koje su bogate kalijumom, a to su pre svega banane i paradajz. Ako kuvate purenjake, ne bacajte kukuruznu svilu, ona će pomoći. Pripazite i ako jedete suhomesnate proizvode jer previše soli može biti uzrok gomilanja tečnosti u telu – kaže nutricionista Branka Mirković. Ona ističe jednu biljku koja je najefikasnija kod ove pojave: peršun. Najbolje je da od njega skuvate čaj, ali možete i da ga konzumirate kao dodatak jelima.

Uz to, i jabukovo sirće pomaže kod nakupljanja viška tečnosti jer smanjuje upalne procese i bogato je kalijumom. Zato dvaput dnevno pijte po dve kašičice ovog sirćeta promešane u čaši vode. Možete i da njime natopite peškir i da držite na pogođenom području.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading