PUNĐA I REP ŠTETE KOSI: Svakodnevne navike koje usporavaju rast vlasi

Autor:

Lifestyle

26.07.2018

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Previše stilizovanja ili često vezivanje kose mogu da naprave veliki pritisak na teme glave. Pored kidanja, može doći i do opadanja i pojave ćelavih mesta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Stilizujte kosu samo kad morate

Koristite različite proizvode i redovno odlazite kod frizera, ali vam kosa i dalje raste sporo ili opada? Problem je možda u vašim svakodnevnim navikama koje štete vlasima temena. Ukoliko kuburite sa ovim problemom, Srpski telegraf otkriva šta možete da uradite kako biste ga rešili.

NE PRESKAČITE PROTEINE

Hrana je jako bitna za zdravlje organizma i pravilna ishrana treba da ima prioritet. Tu spadaju svi sastojci, pa i proteini. Oni ulaze u sastav kose i zaduženi su za njen rast. Zbog toga ne bi trebalo izbegavati proteine, čak ni prilikom dijete. Ukoliko ne želite da jedete meso, postoje biljke koje ih u svom sastavu imaju. Za dobar rast kose potrebno je da povećate i unos vitamina A, D, E i cinka.

RepublikaFoto: twitter.com/CraftedProtein

REDOVNO UNOSITE GVOŽĐE

Nedostatak gvožđa utiče na sporiji rast kose. Unos gvožđa može da bude problem, posebno ukoliko ste vegan ili vegetarijanac, jer je ono najprisutnije u crvenom mesu. Srećom, gvožđe je moguće naći i u lisnatom zelenišu poput spanaća, a prisutan je i u sočivima i u pasulju. Za svaki slučaj, preporučuje se da konzumirate suplemente, posebno u toku "onih dana". Pitajte lekara ili farmaceuta koji su suplementi najprikladniji za vas i kako da ih konzumirate.

RepublikaFoto: pixabay.com

SMANJITE STILIZOVANJE

Čvrsto vezani rep ili punđa mogu da naprave veliki pritisak na vašu kosu. Pored kidanja, može doći i do opadanja kose i pojave ćelavih mesta. Korišćenje pegle i sličnih aparata nema tako jak efekat, ali svejedno može da uspori rast. Stoga se preporučuje da pustite svoju kosu i smanjite njeno stilizovanje, posebno ako ste kod kuće ili ukoliko za to nema velike potrebe.

RepublikaFoto: pixabay.com

NE NERVIRAJTE SE

Nerviranje je jedan od najbitnijih faktora koji izazivaju gubitak kose. Kada je vaš organizam pod emocionalnim ili fizičkim stresom, svi hranljivi sastojci koje unosite se raspoređuju po ostatku tela, a koža na glavi ih dobija manje, pa dolazi do opadanja vlasi. Joga, šetnja prirodom ili redovno opuštanje uz aktivnosti koje vas čine srećnim u velikoj meri smanjuju stres.

RepublikaFoto: pixabay.com

PROTIV ZAPUŠENIH PORA

Otvori, odnosno pore na koži glave se često zapuše, a to može da bude jedan od razloga zbog kojeg kosa sporije raste. Zbog toga stručnjaci preporučuju da se koristi specijalizovani šampon za otpušavanje otvora barem dva do tri puta nedeljno. Ukoliko niste ljubitelj korišćenja produkta, onda možete kosu prati specijalizovanim šamponom jednom u sedam dana. To će pomoći vašoj kosi da nesmetano raste.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading