Ova životna navika je štetna kao pušenje 15 CIGARETA DNEVNO!

Autor: Republika

Lifestyle

20.07.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji životna navika koja je veoma opasna po zdravlje, iako ne deluje tako.

RepublikaFoto: pixabay.com

Usamljenost povećava rizik od prevremene smrti za 26 odsto, pokazala je studija univerziteta Brigam Jang, a objavljena u časopisu Perspectives on Psychological Science.

Društvena izolacija i manjak društvenih veza dodatno povećavaju taj rizik, zbog čega stručnjaci smatraju da usamljenost može biti jednako loša za ljudsko zdravlje poput gojaznosti ili pušenja.

Istraživači su napravili razliku između osoba koje se osećaju usamljenim i onih koje uistinu nemaju kontakata sa spoljnim svetom. Studija je pokazala da se u rizičnim grupama nalaze i oni koji su sami, ali se osećaju srećnima, kao i pojedinci koji imaju mnogo društvenih kontakata, ali se osećaju usamljenim.

- Ako kažemo ljudima da se više druže s drugima to bi moglo da reši problem društvene izolacije, ali i ne osećaj usamljenosti. Baš zato treba da prihvatiti da su obe kategorije jednako važne - tvrdi voditeljka studije Julijana Holt-Lunstad.

Stručnjaci tvrde da razvoj tehnologije utiče na činjenicu što sve veći broj ljudi u svetu žive u društvenoj izolaciji te što ostvaruju sve manje veza licem u lice. S druge strane istraživanja su pokazala da ostvarivanje prijateljskih i romantičnih veza smanjuju stres, poboljšavaju imunitet te daju životu veći smisao.

- Ključno je održavati značajne i bliske veze s dragim ljudima, te imati bogat društveni život - savetuje dr. Holt-Lunstad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading