ŠTA NAM RADI TESNA OBUĆA? Ove deformacije stopala su zagarantovane

Autor: Republika

Lifestyle

10.07.2018

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najlakši, najefektivniji i najpristupačniji vid vežbanja svakako je hodanje, ali sve dok nemate problem sa bolnim stopalima, koji će svaki korak pretvoriti u agoniju. Prema Američkom ortopedskom udruženju za stopala i članke, čak 80 odsto žena ima problema sa stopalima, a ovo su najčešći.

RepublikaFoto: pixabay.com

Stopalo je je veoma kompleksan deo ljudskog tela i ima kostiju skoro kao ruka. Fizioterapeut Rik Olderman iz Denvera, koji je autor knjige "Bol u nozi i članku, kako rešiti problem" kaže da i dalje ne pridajemo dovoljno pažnje stopalima, sve dok se ne javi neki problem. 

"Za žene je ovo posebno istina, jer imaju devet puta veće šanse da razviju neki problem sa stopalom zbog toga što devet od 10 žena nosi obuću koja je premalena pa će sedam od 10 njih imati čukljeve, zgrčene palčeve ili druge bolne deformacije", objašnjava ovaj fizioterapeut i dodaje da je prvi korak u rešavanju problema shvatiti da on postoji. 

Plantarni fascitis 

Ako osećaš bol u donjem delu petne kosti, radi se o plantarnom fascitisu koji nastaje usred prenaprezanja stopala.Istrošena obuća, nagle promene u intenzitetu trčanja, kao i neravan teren, mogu da dovedu do ovog neugodnog bola, koji se najčešće javlja kod ljudi koji se bave trčanjem na većim distancama. 

Kod pojave ove boli treba prekinuti trening i proveriti s doktorom o čemu se tačno radi, jer odgađanje lečenja može da dovede do neugodnog i snažnog bola, čak i prilikom lakih fizičkih aktivnosti poput hodanja. Kako biste sprečili pojavu fascitisa, svakodnevno radite vežbe istezanja stopala i masirajte stopala i listove kako biste ih opustili.

Čukljevi i zgrčeni palčevi 


Najčešći uzrok nastanka ovakvih deformacija je dugotrajno nošenje neprikladne, najčešće tesne obuće, koja pritiska prste i stavlja ih u nepravilan i neprirodan položaj. Istraživanja AOFS pokazala su da 88 odsto žena u SAD nosi neprikladnu obuću, a kod njih 55 odsto razvije se deformitet nožnog palca (halux valgus). 

Kad počne da se razvija ova deformacija mišići i tetive iz okoline stopala postaju deformirajuće sile i dovode do razvoja tipične "halux valgus" deformacije. Uticaj zatvorene obuće je značajan u nastanku ovog deformiteta. 

Da bibiste izbegle ova deformaciju, redovno radite vežbe za jačanje mišića stopala, često hodajte bose, koristite otvorenu obuću, ali i noćne ortoze za zadržavanje palca u optimalnom položaju. Takođe, raditi specijalne vežbe za korekciju deformacije. 


Žuljevi 

Sigurno ste bar jednom u životu iskusili žuljeve, posebno nakon nošenja novih cipela. 

Oni su obično znak da obuća na nekom mestu previše steže stopalo. Dobar par obuće čvrsto drži stopalo i podupire ga, ali pritom mu i dalje omogućuje normalno savijanje. 

Zato treba da birate modele koji širinom odgovaraju obliku vašeg stopala, prate njegovu liniju i ne stežu više nego što je potrebno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading