RUSKI OTORINOLARINGOLOG PORUČUJE: Spavajte na boku da hrkanje prestane

Lifestyle

26.07.2018

22:47 >> 12:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj poremećaj disanja javlja se tokom spavanja u leđnom položaju, pa je to prvo što treba promeniti. Takođe, treba izbegavati obroke i alkohol tri sata pre spavanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Spavajte na bok ukoliko imate problema sa hrkanjem

a hrkanje je ranije smatrano da je neprijatno za druge, ali da je bezopasno stanje. Najjače hrkanje zvanično registrovano u Ginisovoj knjizi rekorda zabeleženo je 28. juna 1984. u dvorcu Hever, gde je grof od Kenta hrkao snagom od 80,5 decibela. Poređenja radi, zapremina mlaznih aviona kreće se od 125 do 130 decibela. Smatralo se da je ovakvo hrkanje bilo neprijatno po druge, ali da samom grofu nije štetilo.

Međutim, poslednjih godina, usled progresivnog razvoja savremenih dijagnostičkih metoda, utvrđeno je da je hrkanje simptom ozbiljne bolesti - opstruktivnog slip apnea sindroma (OSAS). Slip apnea predstavlja poremećaj koji uzrokuje da tokom sna "zaboravljamo da dišemo", odnosno na trenutke zaista prestajemo sa disanjem, objašnjava ruski otorinolaringolog Kočetkov Pjotr Aleksandrovič.

- Ova bolest je prilično česta: u proseku je ima oko tri odsto svetske populacije. Kod muškaraca to se dešava 10 puta češće. Apnea se javlja različitim intenzitetom. Pacijentov nivo kiseonika u krvi pada i krvni pritisak se povećava do jutra. Tako OSAS vodi ka sledećim komplikacijama: infarktu miokarda, moždanom udaru, arterijskoj hipertenziji - upozorava Pjotr Aleksandrovič.

Kako kaže, ova bolest najčešće pogađa osobe između 40 i 60 godina i pacijente sa povećanom telesnom težinom. Zato je jedan metod lečenja hrkanja upravo gubitak težine kod gojaznih pacijenata.

- Treba izbegavati korišćenje tableta za spavanje jer one pogoršavaju bolest. Takođe, hrkanje se javlja tokom spavanja u leđnom položaju. Ako obratite pažnju - nijedna životinja tako ne spava. Zbog toga osoba koja hrče treba da se navikne na spavanje na bočnoj strani ili na stomaku jer je to prirodnije. Obroci i alkohol zabranjeni su tri sata pre spavanja - savetuje ovaj čuveni ruski lekar.

Ipak, ponekad ni promena načina života i ukidanje loših navika ne mogu da pomognu, te je rešenje hirurška intervencija. Hirurški tretman hrkanja uključuje više različitih operativnih metoda i tehnika sa tendencijom rešavanja opstrukcije gornjih vazdušnih puteva na nivou od nosa do traheje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading