BOLEST SEDENJA ZA RAČUNAROM: Tunelski sindrom se javlja u pozadini glavnog oboljenja

Autor:

Lifestyle

11.06.2018

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako na poslu dugo radite za kompjuterom i osećate bol i utrnulost u zglobu ruke i kažiprstu, znajte da ozbiljno ugrožavate određeni živac. Potrebno je da menjate navike i hitno pomognete svom telu, kaže Ljudmila Aleksandrovna Sigajeva, lekar-biolog, fitoterapeut.

RepublikaFoto: pixabay.com
Bolest je praćena utrnulošću i bolom u prstima ruke i ručnom zglobu, a ponekad i u podlaktici

Sindrom karpalnog kanala (tunela) bolest je praćena utrnulošću i bolom u prstima ruke i ručnom zglobu, a ponekad i u podlaktici zbog pritiskanja srednjeg nerva. U početku se slabost može javljati periodično, a zatim učestalo. Razvija se pre svega od ustaljenog rada. Dosta često susreće se kod onih koji provode mnogo vremena za računarom. Međutim, pod najvećim rizikom su oni koji se bave teškim fizičkim radom.

Foto: pixabay.com

Tunelski sindrom može se javiti i u pozadini glavnog oboljenja: povrede ručnog zgloba, reumatoidnog artritisa, dijabetesa i predijabetesa, gojaznosti, hipotireoze, tumora tendinoznih kanala (tetive i njene ovojnice), klimaksa.

Testirajte se

Pomoću Falenovog testa neretko se dijagnostikuje tunelski sindrom korenskog dela šake. Maksimalno savijte zglob ruke. Ako za minut osetite peckanje i utrnulost u prvom i četvrtom prstu - imate problem. I što se pre javljaju simptomi, to je teži stadijum bolesti.

Još jedan test može biti koristan: podignite ruke iznad glave. Usled sindroma korenskog dela šake posle dva minuta javiće se utrnulost i peckanje u prstima ruku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading