RUSI OTKRIVAJU: Kako da dete brže progovori

Lifestyle

05.06.2018

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji bebi treba da se obraćaju još dok je u utrobi, a kada se rodi, razgovarajte sa detetom i postavljajte mu pitanja čak i kad još ne zna dovoljno reči da odgovori.

RepublikaFoto: pixabay.com
Do 400 reči do svog trećeg rođendana dete može da govori ako mu se ozbiljno posvetite

Sa pravilnim stavom i ozbiljnom motivacijom, vaše dete može da upotrebljava oko 300-400 reči do svog trećeg rođendana. Uz ovaj fond reči mnogo mu je lakše da izrazi svoja osećanja i želje. Da, ponekad zamuckuje, ali samo zato što njegovo razmišljanje postaje složenije, saznaje nove stvari i zato ponekad traži reči da preciznije izrazi svoje misli. Sve ovo je deo njegovog procesa savladavanja složenijih reči, objašnjava čuveni ruski pedijatar Oleg Komarovski.

- Za četiri godine vaše dete sa rečnikom od oko 1.500 reči može da govori skoro kao odrasla osoba i spremno je da razgovara. Ono je u stanju da odgovori na mnoga pitanja i pita vas sve više "zašto?". Verovatno ćete i čuti reči koje apsolutno ne želite da čujete od njega - ističe Komarovski.

Kako kaže, roditelji zaista mogu mnogo da podrže i ubrzaju razvoj govora svog deteta. Ovo su saveti Olega Komarovskog.

Foto: pixabay.com

Pričajte detetu još dok je u stomaku

Razvoj govora počinje u materici majke - tokom poslednjeg tromesečja trudnoće fetus posebno reaguje na zvučne nadražaje. Pošto je slušanje prvi korak u učenju govora, stručnjaci veruju da roditelji mogu stimulisati razvoj govora jednostavnim razgovorom sa nerođenim detetom, omogućavajući mu da sluša različite zvuke, posebno klasične muzike.

Dete će se navići na vaš glas čak i pre rođenja, a nakon rođenja može odmah prepoznati glas i povezati ga s licem.

Menjajte tonalitet i brzinu govora

Vaše dete ne uči da pliva sve dok se ne nađe u bazenu. Slično tome, ono ne može da nauči ni da govori osim ako ne razgovarate s njim. Stoga, počnite da razgovarate sa svojim detetom dok je još u materici i nastavite da komunicirate s njim svaki dan kada se rodi.

Pokažite mu kako se usne pomeraju kada govorite. Menjajte brzinu, tonalitet, intonaciju i jačinu govora. Time ćete imati priliku da uhvatite i koncentrišete njegovu pažnju. Pored toga, uskoro će se upoznati i s intonacionalnom raznolikošću govora.

Pogledajte lice vašeg deteta kada razgovarate s njim. Pogledajte njegove reakcije. Neka vidi vaše lice kad pričate s njim. Pokažite mu slike onih stvari čije ime izgovarate. Tako će brzo naučiti da poveže reči sa slikama i lakše će povezivati objekte i ljude.

Foto: pixabay.com

Ponavljanje je majka učenja

Deca zapravo uče u procesu ponavljanja reči. Kada izgovarate detetu novu reč, ponavljajte je često narednih dana, sve dok ne nauči pravilno da je izgovara. Neka ponovi slog ili reč onoliko puta koliko želi.

Postavljajte pitanja

Postavljajte detetu pitanja, čak i ako ono još ne može da odgovori na njih. Možda će pokušati da izrazi svoje emocije gestovima. I nakon što dete progovori, nastavite da postavljate pitanja. Pitanja ne samo da pomažu detetu da nauči da govori i izrazi svoje misli, već će i stimulisati njegov mozak, prisiljavajući ga da misli.

Čitajte priče svakog dana

Ovo će predstaviti detetu nove reči i koncepte, a što je najvažnije - njegova mašta će se razvijati. Kada već zna slova, reči i slike, neka pokuša da neku priču pročita samo. Ohrabrite dete da želi nešto da pročita, ali ga ne terajte.

Pevajte zajedno

Pevajte svojoj bebi i pustite da peva zajedno s vama. Harmonični zvuci nisu samo prijatni za slušanje, već se razvijaju i ponavljanjem. Pesme i melodije će naučiti bebu da promeni visinu glasa, tonaliteta i ritma.

RepublikaFoto: pixabay.com

Učite lekcije kroz zabavu

Nije neophodno kupiti knjige za učenje. Kada, na primer, kuvate, zamolite dete da kaže koje je boje voće i povrće koje vidi na stolu. Neka prebroji koliko paradajza ima. U prodavnici ga pitajte da vam kaže koliko tegli ima na nekoj polici. Tokom putovanja, zanimajte ga prebrojavanjem drveća pored kojeg prolazite.

Ne govorite detinjasto

Ako želite da vaše dete pravilno govori, nemojte razgovarati s njim detinjasto. Upotreba kombinacije govora odraslih i dečjeg brbljanja je prikladno samo za prvih šest meseci. Nakon toga, prestanite!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading