DAN KADA JE HRIST VASKRSAO: Slavimo najsvetiji od svih hrišćanskih praznika!

Autor:

Lifestyle

08.04.2018

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vaskrs je praznik koji slave hrišćani širom sveta, a njegova glavna simbolika u Srbiji je običaj da se vernici tucaju išaranim jajima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Uskrs je pokretni praznik i praznuje se u prvoj nedelji posle punog meseca

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusovo vaskrsenje. Prema verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, tj. u nedelju posle Velikog petka. U pitanju je pokretni praznik i praznuje se u prvoj nedelji posle punog meseca, koji pada na sam dan prolećne ravnodnevice.

Kod pravoslavaca najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja, dok kod katolika uvek pada između 22. marta i 25. aprila. Vaskrs je prvi mrsni dan posle posta koji traje 40 dana, pa se posni jelovnik menja raskošnom vaskršnjom trpezom.

Običaj je da se praznik koji simboliše vaskrsnuće, ali i zajedništvo, slavi u krugu porodice. Na Vaskrs rano ujutru ljudi su odlazili u crkve na jutrenje. Pozdravljaju se tradicionalnim "Hristos vaskrse" i otpozdravljaju "Vaistinu vaskrse". Kada se vrate iz crkve ukućani se kucaju (tucaju) jajima, odnosno takmiče se čije je jaje jače. Ovaj ritual najviše vole deca, ali i drugi ukućani se rado uključuju u borbu.

Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda se jede i ostala mrsna hrana. Toga dana, ako gost dođe u kuću, prvo se daruje farbanim jajetom, pa se onda gosti. Dakle, farbana jaja su glavno obeležje Vaskrsa, a veruje se da ovaj običaj potiče od Marije Magdalene, koja je, prema Bibliji, odnela jaja ofarbana u crvenu boju caru Tiberiju, koji nije verovao da je Hristos vaskrsnuo. Takođe, crvena boja simbolizuje i Hristovu prolivenu nevinu krv. Vaskrs se zajedno sa Božićem smatra najradosnijim hrišćanskim praznikom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading