Soda bikarbona ELIMIŠE MASNOĆU, FLEKE I SMRAD

Autor:

Lifestyle

07.02.2018

23:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beli prah može da zameni brojne skupe hemikalije koje koristimo za čišćenje tepiha, sudova, escajga i drugih predmeta u domaćinstvu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Retko ko je upoznat sa svim mogućnostima koje ona pruža

Mnogi od nas već imaju sodu bikarbonu u svom domu, ali retko ko je upoznat sa svim mogućnostima koje ona pruža. Srpski telegraf vam otkriva koje sve probleme možete rešiti ovim belim praškom.

TVRDOKORNI MASNI OSTACI

Foto: pixabay.com
Lako skida masnoću sa tiganja

Neretko se dešava da nam na dnu tiganja ostanu masne naslage koje su veoma uporne prilikom pranja. Takav tiganj možete potopiti u vodu sa deterdžentom i dodati malo sode bikarbone. Masnoću ćete nakon toga skinuti lako, čak i maramicom. Ako se na tiganj zalepila hrana, polijte ga vodom i dodajte sodu. Nakon nekoliko minuta ćete je lako odlepiti. Soda može biti korisna i zaboravnim ljudima. Ako se, nedajbože, desi da se ulje pregreje i zapali, sa odstojanja možete baciti šaku sode i vatra će se brže ugasiti.

MRLJE NA TEPIHU I TRAGOVI ULJA

Soda bikarbona je korisna gotovo kod svih mrlja na tepihu. Istrljajte mrlju, dodajte sodu i usisajte nakon nekoliko minuta. Tepih bi trebalo da je kao nov nakon toga. Vozačima se neretko dešava da na mestu gde parkiraju auto zateknu tragove ulja. Preko tragova možete sipati sodu i ostaviti je da izvuče masnoću. Nakon toga samo obrišite. Oni koji imaju mrlje na zidu problem mogu rešiti pomoću sunđera i sode. Kada istrljate kritično mesto, samo obrišite mekim platnom.

Foto: pixabay.com
Isperite escajg u sodi

GLANCANJE METALNOG ESCAJGA

Za ovaj trik će vam trebati nekoliko stvari. U posudu za pečenje ili kuvanje stavite aluminijumsku foliju. Dodajte jednu kašiku sode, polovinu čaše belog sirćeta i polovinu čaše vrele vode. Stavite escajg u posudu. Ne držite escajg u posudi duže od 30 sekundi, osim ako nije previše prljav.

OSVEŽENJE DUŠEKA

Ukoliko osećate da su dušeci na kojima sedite ili spavate počeli da se osećaju, soda može da pomogne. Stavite malo sode direktno na dušek i pustite da odstoji 15 minuta. Nakon toga usisajte prah. Neprijatan miris će nestati, a u isto vreme ćete biti zaštićeni od grinja.

OSVEŽENJE TEPIHA

Princip je isti kao i kod dušeka. Stavite malo sode preko tepiha i ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga usisajte. Soda će otkloniti mrlje i prljavštinu. Možete je pomešati sa malo cimeta da biste dobili prijatnu aromu.

ODRŽAVANJE WC ŠOLJE

Foto: youtube.com/BRIGHT SIDE
Održava pH vrednost u šolji

Sipajte čašu sode u WC šolju i pustite vodu. To radite jednom nedeljno. Ovo će doprineti održavanju pH balansa u barici.

OTKLANJANJE TALOGA SA PLOČICA

Pomešajte sodu sa hidrogen peroksidom kako biste dobili pastu. Starom četkicom za zube i ovom pastom možete lako oribati talog između pločica.

OSVEŽENJE FRIŽIDERA

Ovo je jedna od najčešćih primena sode. Možete je sipati u malu posudu i tako sprečiti širenje neprijatnih mirisa u frižideru. Dovoljna je i mala šolja ili čaša ako nemate dovoljno prostora u frižideru.

OSVEŽENJE KUTIJA ZA HRANU

Ako ste nekada čuvali hranu sa lukom u plastičnim kutijama, sigurno znate da taj miris izuzetno teško nestaje. Tog mirisa se lako možete rešiti ako povremeno operete kutije sodom.

OSVEŽITE KANTU ZA ĐUBRE

Kada naredni put budete menjali kesu iz kante, u novu sipajte malo sode. To će u određenoj meri smanjiti neprijatan miris koji se širi iz đubreta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading