NE BACAJTE JELKE SA BUSENOM: Posadite sami ili je donirajte obdaništu

Autor:

Lifestyle

17.01.2018

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kupovinom jelke sa busenom sprečili ste sečenje mladih četinara, a njenom sadnjom posle praznika doprinećete lepšem i zdravijem okruženju. Međutim, da bi sadnja bila uspešna, morate voditi računa o tome kako jelku čuvate i gde je sadite. Iako nije zakonom zabranjena sadnja drveća, jelku ne možete da posadite bilo gde. U gradskim sredinama je prostor problem, dok prirodna staništa i nacionalni parkovi imaju unapred pripremljen plan sadnje. Ako ste u nedoumici, za vas smo spremili nekoliko saveta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Neka jelka bude nekoliko dana u nekom hladnijem hodniku dok se ne navikne na niže temperature

- Građani koji su kupili jelke sa busenom, a nemaju prostor na kome bi ih zasadili, mogu jelke doneti u rasadnike "Zelenila Beograd" u ul. Vojvode Stepe br. 405 i u ul. Majevićka bb u Zemunu. JKP "Zelenilo Beograd" će na unapred planiranim javnim zelenim površinama u gradu izvršiti sadnju - kažu za Srpski telegraf iz "Zelenila" i dodaju da, ukoliko želite, možete jelku posaditi u svom dvorištu ili je donirati nekoj od institucija poput vrtića, škole ili bolnice.

Ako jelku rešite da zasadite sami, najpre obratite pažnju na prilagođavanje drveta. Ne držite ga u zatvorenom prostoru duže od 20 dana i ne iznosite ga odmah napolje. Neka jelka bude nekoliko dana u nekom hladnijem hodniku dok se ne navikne na niže temperature. Sadnju treba obaviti u danima kada je temperatura iznad nule i kada zemlja nije smrznuta.

Foto: partizan.rs
Ne držite jelku u zatvorenom prostoru duže od 20 dana

Važno je voditi računa da biljka bude duboko posađena, isto onoliko duboko koliko i u saksiji. Na mestu sadnje prvo treba iskopati jamu kružnog oblika. Veličina jame zavisi od veličine busena i trebalo bi da bude za oko 30 centimetara veća u prečniku od busena jelke.

Prilikom kopanja jame prvi sloj zemlje odložiti na jednu stranu, a dublje slojeve na drugu. Zemlja sa površinskog sloja se prilikom sadnje posipa preko busena biljke koja se sadi, a nju bi trebalo dobro izmešati sa đubrivom. Ostatak sadne jame treba ispuniti preostalom zemljom. Jelku postavite potpuno uspravno, u sam centar. Da bi se izbeglo stvaranje šupljina, povremeno sloj zemlje gazite nogom. Na kraju oko sadnice od preostale zemlje treba napraviti tzv. čanak koji će zadržavati vodu.

Morate imati u vidu da će novogodišnja jelka izrasti u visoko stablo, pa pažljivo treba da se odabere mesto za sadnju. Takođe, mora se voditi računa o blizini objekata, kao i o položaju električnih i telefonskih kablova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading