NAUČNICI DOŠLI DO NOVOG OTKRIĆA: Ove karakteristike DETE može naslediti samo od MAJKE!

Autor: Republika

Lifestyle

15.07.2021

12:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici su došli do novih saznanja koja pokazuju da dete od majke nasleđuje određene karakterne osobine.

RepublikaFoto: Photo by Daria Shevtsova from Pexels
Foto: Ilustracija

Dete je nosilac DNK oba roditelja, ipak neke stvari može naslediti samo od majke.

Najnovija istraživanja pokazala su da neke karakterne crte dete može naslediti samo od majke, a naučnici smatraju da očevi nemaju nikakav uticaj na njih kad je u pitanju nasleđivanje.

Inteligencija

Istraživanje sprovedeno na škotskom univerzitetu u Glazgovu pokazalo je koji faktori utiču na inteligenciju, uključujući socio – ekonomski status i obrazovanje. U ovom istraživanju učestvovalo je više od 12.600 mladih između 14 i 22 godine starosti. Istraživanje je pokazalo da najveći uticaj dolazi s majčine strane. Njihov koeficijent inteligencije varirao je samo u proseku 15 bodova u odnosu na majčin.

RepublikaFoto: pixabay.com

Starenje

Na kraju, način na koji starimo zavisi od DNK naše majke. To su otkrili naučnici sa jednog nemačkog instituta koji kažu da DNK iz mitohondrija, koji nasleđujemo isključivo od majke, može delimično da kontroliše starenje, prenosi Objektiv.

RepublikaFoto: pixabay.com

Sklonost ka gojenju

Smatra se da deca od majke nasleđuju metabolizam, pa tako, da li će dete biti gojazno zavisi od majčinih fizičkih i metaboličkih karakteristika. Ako je majka gojazna, veća je verovatnoća da će i deca biti gojazna.

Ipak, ovo treba uzeti s rezervom jer je istraživanje sprovedeno na miševima, a ne na ljudima, pa su naučnici istakli da su za potvrdu ove teze ipak potrebna dalja i dublja istraživanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading