ISKORISTITE ODMOR DA ZATEGNETE TELO: Najbolje vežbe koje se rade NA MORU, JEZERU ILI BAZENU

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

15.07.2021

12:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Boravak na vodenoj površini, osim za zabavu ili osveženje, možete iskoristiti i za jačanje mišića i postizanje boljeg tonusa kože. Evo kako...

RepublikaFoto: pixabay.com
Iskoristite boravak na moru da dodatno pomognete telu da bude zdravo

Ako ćete ove godine neko vreme provesti na moru, jezeru, reci ili bazenu, iskoristite blizinu vode za intenzivan letnji trening.

Opšte je poznato da je plivanje idealna vežba za celo telo jer aktivira sve mišiće, ali ako želite da ojačate neke posebne grupe mišića, u vodi možete raditi i određene vežbe koje će, usled otpora vode, biti još efikasnije. Šetnja do plaže ili bazena neka vam bude zagrevanje, a ako pri svakom ulasku u vodu pre plivanja uradite i vežbe koje preporučuje Srpski telegraf, s odmora ćete se vratiti znatno zadovoljniji svojim telom.

Za noge

Stanite u bazenu ili moru tako da vam voda dolazi do ramena i raširite noge. Nakon toga savijte koleno i privucite prema grudima, dok istovremeno zamahujete suprotnom rukom. Smenjujte ruke i noge i ponovite vežbu 20 puta.

Za čvrsta bedra

Ostanite u vodi do ramena i lagano raširite noge, dok ruke držite skupljene uz telo. Skupite i raširite noge i vežbu ponovite od tri do pet puta. Ona će vam pomoći da učvrstite bedra. Iako naizgled jednostavna vežba, voda stvara otpor, pa telo aktivira više mišića da bi je izvelo. Ponovite 20 puta.

Za stomak i zadnjicu

  • Pronađite mesto u plićaku i sednite. Ispružite ruke ispred sebe, pa potom kolena privucite najpre prema desnoj strani grudi i ispružite se. Nakon toga isto ponovite, ali tako da primaknete noge prema levoj strani. Čitavo vreme držite gornji deo tela uspravno i ponovite ovu vežbu 24 puta. To će ojačati trbušne mišiće, zadnjicu i bedra.
  • Ostanite u sedećem položaju, ali savijte noge pod uglom od 90 stepeni. Ispružite ruke ispred sebe dok se naginjete napred-nazad. Postupak ponovite 10 puta i ojačajte mišiće trbuha.
  • Za ruke

    Boks u vodi ojačaće ruke, ali i trbušne mišiće. Stanite u lagani raskorak i zauzmite položaj kao da boksujete. Voda bi trebalo da vam bude do ramena kako bi stvorila otpor. Nakon toga boksujte, ali otvorenim dlanom tri puta po 30 sekundi.

    RepublikaFoto: pixabay.com
    Plićak je idealno mesto za mali trening

    Vežba u plićaku za celo telo

    Stanite u plićak, noge raširite najviše što možete tako da vam voda seže do ramena. Potom ispružite ruke s dlanovima okrenutim nadole i podignite petu prema zadnjici. Vraćajući petu u prvobitni položaj, okrenite ruke tako da dlanovi gledaju nagore. Vežbu ponovite deset puta sa svakom nogom.

    Za zategnut stomak

    Skupite noge i ispružite ruke, privucite noge prema grudima, pa ih obgrlite rukama. Izdržite u tom položaju najduže što možete, pa lagano spustite noge. Ponovite od 12 do 16 puta tri serije ovih vežbi.

    Čučnjevi za zategnutu guzu

    Plićak je idealan za čučnjeve. Uradite po 12 čučnjeva u tri serije vežbi, ali tako da ruke, umesto ispred sebe, držite iznad glave. Čučnjevi pomažu u oblikovanju nogu, zadnjice i stomaka.

     

    Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    Komentari (0)

    Loading