DA LI ZNATE ŠTA ZNAČI "E" OZNAKA NA AMBALAŽI HRANE KOJU KONZUMIRATE? Dve vrste izbegavajte u širokom luku

Autor:

Lifestyle

14.07.2021

08:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budući da ne znaju šta se krije iza E oznaka, ljudi najčešće veruju da su znak da je hrana štetna po zdravlje. Saznajte šta znače E oznake na proizvodima i koje treba izbegavati.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

Na policama prodavnica možete pronaći mnogo proizvoda na čijim pakovanjima piše da sadrže takozvane E-aditive. Budući da kupac ne zna šta se krije iza niza tih brojeva i oznaka, nije čudo što za sve, bez izuzetaka, veruje da su štetni po zdravlje.

Šta su E-oznake

Iza tri ili četiri cifre iza slova E kriju se šifrovani nazivi  konzervansa i drugih aditiva, a koji služe da bi se ili produžio rok trajanja namirnici ili kako bi joj se poboljšao ukus ili istakla boja. Ove supstance ne predstavljaju nikakvu opasnost jer podležu strogoj kontroli međunarodnih regulatora.

Vrste E-oznaka:

Postoje tri glavne kategorije u koje se ovi aditivi mogu podeliti:

  • prirodni (odnosno od prirodnih sastojaka)
  • sintetički (stvoreni u laboratoriji)
  • identičan prirodnom (takođe napravljen u laboratoriji, ali po sastavu identičan prirodnom)
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Koji brojevi znače?

Aditive za bojenje su oni od E100 do E199, konzervansi su E200 - E299, regulatori kiselosti E300 - E399 i E500 - E599, sredstva za zgušnjavanje, stabilizatori i emulgatori E400 - E499, pojačivači ukusa E600 - E699, zaslađivači E900 - E999 i E1000.

U one koje treba izbegavati spada benzeova kiselina – E210, kao i njene soli – E211 i E213, a koje se najčešće nalaze u gotovim salatama. Ovi sastojci mogu biti opasne za astmatičare i osobe sklone alergijama.

Nitriti E249 i E250 i nitrati E251 i E252 se koriste kao dodatak prerađevinama od mesa i najbolje ih je izbegavati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading