MOŽETE GA POTPUNO UPROPASTITI: Ovih PET stvari NIKAKO ne radite pred DECOM!

Autor:

Lifestyle

12.07.2021

21:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao roditelj, uvek morate da budete svesni toga da se vaša deca ugledaju na vas.

RepublikaFoto: printscreen
Foto: Ilustracija

Upijaju gotovo svaku vašu reč i svaki postupak.

Zamislite sledeću situaciju: vodite dete u vrtić i debelo kasnite jer ste se uspavali. Vaspitačici govorite kako ste morali hitno da odete do posla da odnesete neke papire, pa ste doveli dete odmah posle toga, ali ste u međuvremenu naišli na gužvu u saobraćaju. Vaše dete stoji pored vas, sluša vas i zna da govorite laži.

Laganje da bismo se izvukli iz neprijatne situacije je toliko uobičajeno kod odraslih ljudi, da mnogi ni ne primećuju kada to rade, pogotovo kad su u pitanju takozvane “bele”, odnosno bezazlene laži. Kad su deca u blizini, ni jedna laž nije bezazlena. Oslanjajući se na vaš primer, dete će najverovatnije zaljučiti da je laganje sasvim u redu.

Krijete stvari od partnera

Ako povremeno nešto kupite sebi, a onda kažete detetu da to ne kaže drugom roditelju, to vam može zvučati kao bezazlena laž. Možda ćete čak pomisliti da je to dobar način da se zbližite sa svojim detetom i da uspostavite neki vama svojstven odnos. Međutim, nikako ne bi trebalo ovakav primer da dajete detetu jer time ga učite da je sasvim u redu lagati roditelje ili partnera, čime ujedno potkopavate njegov autoritet.

Zadirkujete dete

Deca ne mogu uvek da znaju da se vi šalite. Iako vam može zvučati zabavno da pred drugim ljudima ili partnerom unesete malo sarkazma u komunikaciji sa detetom, to može veoma negativno uticati na njega. Deca sve shvataju bukvalno, pa je zato najbolje da preskočite ovakav vid zabave i da pronađete drugi način da zabavite sebe ili druge.

Provodite mnogo vremena na telefonu

Deca bi trebalo što više vremena da provode igrajući se sa igračkama ili napolju sa prijateljima. To je ispravan način da tokom detinjstva podstaknu razvijanje mašte. Ako spadate u roditelje koji bi voleli da njihovo dete provede detinjstvo kakvo su mnogi današnji roditelj imali ranije, onda bi trebalo i vi da se okrenete istim stvarima, umesto što provodite vreme gledajući televiziji ili na društvenim mrežama.

Gubite živce

Osim što ne bi trebalo da se derete na dete, treba da pripazite da ne gubite živce ni zbog partnera ako se vaše dete nalazi u istoj sobi. Ako se iznerivate na muža i počnete da se derete na njega, velika je verovatnoća da će vaš mališan pomisliti da je on kriv za to. Deca u većini slučajeva misle da su za loše raspoloženje roditelja oni krivi, tako da nerviranje i dranje iz bilo kog razloga treba izbegavati.

Ismevate prijatelje ili rođake

Šale koje izgovarate pred detetom mogu duboko da se urežu u njegovo sećanje. Ne samo da će to učiniti da dete pomisli kako je u redu da omalovažava manje srećne ljude, već postoji šansa i da će sledeći put kada budete videli osobu koju ste ismevali, vaše dete ponoviti reči koje ste vi u prošlosti rekli na račun te osobe, prenosi Objektiv.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading