ZAŠTO JE VAŽNO PITI SURUTKU: Korisna za MRŠAVLJENJE, ali i za PRITISAK!

Autor:

Lifestyle

12.07.2021

21:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brojna istraživanja pokazuju da surutka može ubrzati metabolizam, a time i mršavljenje ako se pije do jedan sat pre i unutar jednog sata nakon vežbanja.

RepublikaFoto: facebook.com/Bazar
Foto: Ilustracija

Kod većih fizičkih napora kao što je vežbanje telo pomalo gubi sposobnost proizvodnje aminokiselina potrebnih za proizvodnju energije, jačanje imunog sistema i izgradnju mišića. 

Odličan izvor tih aminokiselina je protein surutke, koji, među ostalim, pomaže povećanju mišićne mase, dok brojna istraživanja pokazuju da može ubrzati metabolizam, a time i mršavljenje ako se konzumira do jedan sat pre i unutar jednog sata nakon vežbanja.

Pomoć u održavanju vitke linije

Nutritivno vredna surutka se odlično uklapa u uravnoteženu ishranu svih dobnih i populacijskih skupina; od onih najmlađih do najstarijih pojedinaca.

Tako će primera radi deci osigurati visokovredne proteine neophodne za pravilan rast i razvoj, dok će osobama starije dobi njena laka probavljivost i iskoristivost biti od pomoći u zadovoljavanju nutritivnih potreba. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim nutrijentima surutku vredi uvrstiti i u kvalitetnu redukcijsku dijetu i kao pomoć u održavanju vitke linije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dodatnu prednost daje činjenica da, prema istraživanjima, proteini surutke povećavaju nivo hormona koji umanjuju apetit i tako ublažuju osećaj gladi. Osim toga utiče pozitivno i na rast mišića.

Smanjuje krvni pritisak

Analiza studija koje su se bavile proteinima surutke objavljena 2012. godine u časopisu Lipids in Health and Disease otkriva da ovaj popularni izvor proteina može imati znatno povoljnije učinke od samog uticaja na mišićnu masu.

Konkretno proteini surutke deluju povoljno na faktore metaboličkog sindroma: smanjuju nivo glukoze u krvi, pomaže u smanjenju telesne mase (među ostalim smanjujući apetit) i smanjuju krvni pritisak, piše Srbija Danas. Budući da je metabolički sindrom prvi vesnik razvoja bolesti srca i vena i uopšteno veliki problem današnjice, rezultati su svakako obećavajući.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading