RODITELJI OBRATITE PAŽNJU: Defektolog otkriva kako crtani filmovi utiču na razvoj deteta!

Autor: Republika

Lifestyle

30.06.2021

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Detinjstvo bez crtanih filmova je prosto nezamislivo. Ovaj vid zabave je mališanima omiljeni, jer sadžaj prepun zanimljivih slika, likova, zvukova, još pored toga i edukativnih stvari, je pun pogodak. Međutim, često crtani filmovi imaju i drugu stranu medalje – onu ne tako lepu.

RepublikaFoto: Pixabay
Foto: Ilustracija

Reč je o crtaćima koji prikazuju bilo koji vid nasilja, oružja, ratova, diskriminacije i slične negativne vrednosti. Beogradski defektolog Marija Ršumović otkriva kako crtani filmovi utiču na razvoj deteta i kada je pravo vreme sa gledanjem ovog sadržaja.

- Ukoliko pričamo o najranijem uzrastu do tri godine, crtani filmovi nisu poželjni zato što stimulišu dečiji mozak i dodaju dodatne impulse koji detetu u tom momentu nisu potrebni. Ako postoji nasilje u tom sadržaju koje dete gleda, može se reflektovati na mališana, odnosno na njegov socijalni razvoj – objašnjava defektolog Marija Ršumović.


Striming servis Disney+ uklonio je pojedine crtane filmove iz dečjeg odeljka svoje platforme, s obzirom na to da u njima postoje likovi koji su bazirani na rasističkim stereotipima. Petar Pan (1953), Dambo (1941), Švajcarska porodica Robinson (1960) i Mačke iz visokog društva (1970) uklonjeni su iz dečje sekcije, pa se mogu pogledati samo uz roditeljski pristanak.

- Ja sam generacija koja je odrasla uz Diznijeve crtane filmove i nemam osećaj da je uticala na nas, jer nismo na taj način percipirali. Kada uporedim svoje detinjstvo i detinjstvo sadašnje dece, svakako postoji razlika. Oni imaju mnogo više informacija koje su im dostupne u odnosu na nas. Čak i da deca stvore tu neku diskriminišuću sliku, porodica igra ključnu ulogu – da li roditelji komentarišu sa mališanima ono što su pogledali. Roditelji moraju da pričaju sa decom o tome. Dete do godinu i po, dve nema potrebe da gleda bilo kakav vid ekrana, čak ni pesmice nisu preporuka, jer njihov nervni sistem ne može da isprati sve to kako bi trebalo. Sa uzrastom od dve godine treba biti dozirano, kratki crtaći od deset minuta koji su na maternjem jeziku, sa jasnim rečenicama, ništa prenapadno i prenaglašeno – objašnjava defektolog, prenosi Informer.

Zapamtite, deca su kao sunđeri, upijaju sve što vide i čuju.

Zato kada sledeći put detetu budete pustili neki crtani film obratite pažnju kakvog je sadržaja, koju poruku nosi i da li će loše uticati na razvoj vašeg mališana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading