STALNO SE UMORNI, BOLE VAS GLAVA I LEĐA! Neverovatno ali uzrok je često mišić za koji mnogi i ne znaju gde

Autor:

Lifestyle

26.06.2021

17:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako dugo sedite, i često vas bole glava, leđa ili kukovi, moguće je da imate problem sa mišićem za koji verovatno ne znate ni kako se zove. Može da izazove brojne simptome i neprijatnosti, upozoravaju stručnjaci.

RepublikaFoto: pexels.com

Iliopsoas se sastoji iz iliakusa i psoasa, nalazi se u predelu karlice, glavni je i najjači u grupi fleksora. Ovaj mišić povezuje lumbalnu kičmu i karlicu s butnom kosti. Spada u duboke pregibače kuka i "služi" tome da podignemo natkolenicu. Ali ima i brojne druge funkcije, i zbog načina života koji podrazumeva malo kretanja i mnogo sedenja, može izazvati tegobe koje nikada ne biste povezali sa kukom ili mišićima.

"Mnogi bolovi i drugi simptomi mogu biti povezani sa ovim mišićem, jer on stabilizuje kičmu i utiče na naše držanje. Produženo sedenje potom će dodatno loše uticati na držanje i opšte stanje tela", objašnjava Marta Edi, stručnjak za somatske vežbe.

Uz njega su ušuškani bubrezi, koji čiste naše telo od toksina, kao i adrenalne žlezde, koje regulišu odgovor našeg tela na stres ili napade, koji nam signalizira da se borimo, bežimo ili "zaledimo" u mestu.

Tenzija u ovom mišiću može dovesti do bolova u kukovima, donjem delu leđa, stomaku, pa čak i glavobolje!

Mnoge studije sprovedene su na temi povezanosti osećanja i delova tela. Interesantno je da su ovi delovi tela univerzalni, i da se dovode u vezu sa određenim osećanjima bez obzira na naš pol, uzrast, zemlju u kojoj smo rođeni ili kulturu u kojoj smo odrastali.

"Pokret je veoma važan za oslobađanje emocija i napetosti. Telo nam šalje signale i važno je da utvrdimo gde se nalaze disbalans ili 'naslage' stresa", objašnjava Edi.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kukovi koji su kruti, "zatvoreni", ograničavaju nam pokret i kvalitet života i čak i jednostavnu radnju, kao što je penjanje uz stepenice, čine neprijatnijom.

Dalje ovaj mišić u kuku može uticati na držanje, a loše držanje je dovedeno u vezu sa glavoboljama, stresom, depresijom i iscrpljenošću.

Vežbe koje opuštaju i istežu ovaj mišić su ležeći "most", uz uzdizanje kukova uvis, iskorak, istezanje dok sedite u "turskom" sedu... Sve vežbe koje aktiviraju kukove i omogućavaju nam da istegnemo taj predeo biće blagotvorne.

Joga i dublje istezanje, ali i pilates i skoro sve vrste plesa, imaće blagotvorno dejstvo na ovaj mišić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading