UPOTREBITE NAMIRNICE KOJE IMATE U DOMU I REŠITE PROBLEM BEZ ODLASKA LEKARU: 8 prirodnih tretmana protiv uraslih dlaka

Autor:

Lifestyle

26.06.2021

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaka dama, bilo da se depilira, koristi brijač ili depilator da bi se rešila dlačica na telu, susrela se bar jednom s problemom uraslih dlaka. Uzroci ovakve pojave mogu biti različiti, a ona se obično sreće kod osoba koje prirodno imaju kovrdžavu kosu. Takođe, problem s uraslom dlakom imaju ljudi s nešto suvljom kožom jer ga izazivaju bakterijske ili gljivične infekcije, kao i razni hemijski proizvodi za kožu i šminka lošeg kvaliteta.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Problem se često može rešiti nanošenjem tople vlažne obloge na područje urasle dlake, koja će nakon nekoliko minuta učiniti kožu mekšom. Ovo će pomoći da urasla dlaka sama od sebe promeni smer i počne da raste iznad površine kože. Preporuka je da oblogu držite što duže na problematičnom mestu, odnosno dok se dlaka ne pojavi.

Ako se situacija ne menja ni posle 10-15 minuta stalnog držanja obloge, onda je velika verovatnoća da dlaka neće sama izaći iz oklopa bubuljice. Kako biste izbegle dalje komplikacije, najbolje je da se obratite kožnom lekaru ili preduzmete još nekoliko koraka da bi se urasla dlaka oslobodila.

Tetka Saveta vam predlaže osam prirodnih tretmana, sa sastojcima koje imate u kuhinji, a koji vam mogu pomoći u rešavanju problema uraslih dlaka.

Šećer

Verovatno znate da je piling na bazi šećera odličan za kožu, a takođe može pomoći i u uklanjanju uraslih dlaka. Naime, on može da ukloni mrtve ćelije kože veoma efikasno. Za pravljenje ove smese potrebno je da pomešate jednu šolju belog šećera s pola šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja. Maslinovo ulje možete zameniti i uljem jojobe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Šećer

U ovu mešavinu ukapajte 10 kapi eteričnog ulja lavande ili ulja čajevca. Ovaj domaći prirodni piling nanesite na područje urasle dlake i nežno ga trljajte u kožu kružnim pokretima nekoliko minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Tretman možete primeniti nekoliko puta nedeljno, sve dok ne postignete željeni rezultat.

Soda bikarbona

Poznata je po svojim protivupalnim osobinama, ali pomaže i u pilingu kože jer vas oslobađa svraba i crvenila, uzrokovanih uraslom dlakom. Dovoljno je da jednu kašiku sode bikarbone pomešate u šolji vode, a zatim komadom vate ili tupferom nanesete rastvor na mesto gde se nalazi urasla dlaka i ostavite ga da odstoji nekoliko minuta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Soda bikarbona

Nakon toga isperite mlakom vodom. Ovaj postupak treba ponoviti bar dvaput dnevno da biste uklonili dlaku koja boli i iritira.

Ulje čajevca

Zbog protivupalnih, antibakterijskih i antiseptičnih osobina, ulje čajevca poznato je po brojnim zdravstvenim pogodnostima. Ove njegove osobine sprečiće infekciju i pomoći u bržem lečenju kože.

RepublikaFoto: Photo by Chelsea shapouri on Unsplash
Foto: Ilustracija

Da biste uklonili uraslu dlaku, potrebno je pet kapi ovog ulja sipati u kašiku destilovane vode, pa tu mešavinu naneti na mesto gde je dlaka napravila problem i isprati je mlakom vodom nakon 10 minuta. Postupak možete ponoviti dva puta dnevno da biste brže rešili problem.

Aspirin

Zbog protivupalnih osobina aspirin smanjuje oticanje i zapaljenje uzrokovano uraslom dlakom. Pošto sadrži salicilnu kiselinu, ona će vam pomoći da uklonite mrtve ćelije kože. Potrebno je da dve tablete aspirina istopite u jednoj kašiki tople vode da biste uklonili uraslu dlaku. Mešajte sve dok se ne stvori pasta, pa dodajte kašičicu meda.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pastu nanosite najmanje dvaput nedeljno na mesto gde su vam urasle dlake. Ostavite da odstoji oko 10 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Ako imate osetljiviju kožu, ne bi trebalo da primenjujete ovaj tretman.

So

Za smanjenje otoka dobra je kuhinjska so, a pritom povećava cirkulaciju i podstiče brže zarastanje. Pola kašičice soli treba izmešati sa šoljom mlake vode, a zatim pamučnim tupferom ili vatom nežno utrljati ovaj rastvor na ugroženo područje.

RepublikaFoto: pixabay.com
So

Isperite ga mlakom vodom nakon nekoliko minuta, a tretman bi bilo dobro ponoviti dvaput dnevno sve dok ne postignete željene rezultate.

Crni čaj

Pošto crni čaj sadrži taninsku kiselinu, on će pomoći u smanjivanju upale i crvenila kože uzrokovanog uraslom dlakom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Crni čaj

Sve što treba da uradite jeste da pokvasite kesicu crnog čaja u toplu vodu, pa zatim nekoliko minuta da trljate problematično mesto. Postupak možete ponavljati nekoliko puta dnevno.

Aloja vera

Veoma efikasna biljka kada je u pitanju uklanjanje uraslih dlaka je aloja vera jer će vam njena lekovita svojstva pomoći pri ublažavanju upale i svraba uzrokovanih ovim kožnim problemom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Aloja vera

Istisnite gel iz mesnatih listova aloje, utrljavajte ga na ispupčenje gde se nalazi dlaka ispod kože sve dok se gel potpuno ne osuši, a zatim isperite.

Jabukovo sirće

Po izuzetnim protivupalnim svojstvima poznato je i jabukovo sirće, koje može da spreči razvoj bilo kakve infekcije uništavanjem bakterija i gljivica.

RepublikaFoto: pixabay.com
Jabukovo sirće

Nanesite jabukovo sirće na područje urasle dlake nekoliko puta dnevno, koristeći komadić vate, a nakon toga isperite kožu mlakom vodom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading