BOL KOJI NE SMETE DA IGNORIŠETE! Dr Ćulafić: Oboljenja jetre su podmukla i teško se prepoznaju

Autor:

Lifestyle

17.06.2021

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bolesti jetre se teško prepoznaju, jer u početku daju veoma blage simptome

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Dr Đorđe Ćulafić

Pacijenti sa transplantiranom jetrom su visoko rizična grupa kada su u pitanju infekcije, a kako oni reaguju na kovid infekcije, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, prof. dr Đorđe Ćulafić sa Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju, načelnik Odeljenja hepatologije u Stacionaru, istakao je da su pacijenti sa transplantiranom jetrom visoko rizična grupa kada su u pitanju infekcije.

"U početku pandemije strahovali smo za ovu grupu pacijenata, jer su oni zbog imunosupresije daleko podložniji svim vrstama infekcija. U prvim posttransplantacionim mesecima kada je imunosupresija najveća, da ne bi došlo do odbacivanja organa, bakterijske infekcije su češće. Vremenom se taj rizik smanjuje, ali su mogućnosti od virusnih infekcija veće", istakao je profesor Ćulafić.

„Studije su pokazale da je ova grupa pacijenata, uslovno, pod protekcijom od težih formi kovidinfekcija, jer ih štite lekovi ciklosporina i grupe kalcineuronskih inhibitora koji sprečavaju odbacivanje organa. Od 11 transplantiranih pacijenata, samo jedan je imao težu kliničku sliku", istakao je profesor.

RepublikaFoto: pixabay.com

Dodaje da je najkomplikovanija predtransplantaciona priprema, gde učestvuje skoro sve službe kliničkog centra. Imamao nedovoljan broj donora, pa mnogi pacijenti ne dočekaju transplantaciju, a mnogi pacijenti ne dolaze po pozivu na kliniku zbog straha od koronavirusa. Strah je iracionalan, jer su preduzete mere po svim propisima.

- Vakcinacija je spasila čovečanstvo u prošlosti, svi treba da se vakcinišemo, pa je važno da se i transplantirani pacijenti vakcinišu. Studije su potvrdile da je Fajzer vakcina bezbedna za sve pacijente koji uzimaju bilo moju vrstu imunosuficidne terapije. Ne tvrdim da i ruska i kneska vakcina vremenom neće ući u ovu grupu vakcina, to će pokazati validna istraživanja-  ističe profesor Ćulafić.

Kod ljudi sa zdravom jetrom koji su preležali kovid 19, postoji mogućnost oštećenja jetre.

U početku se mislilo da je oštećenje jetre izazvano antibioticima, ali je nedavno objavljen rad u prestižnom hepatološkom časopisu, u kome se navode podaci da je virus u samom parenhimu jetre. Navode se podaci da je oko 45 odsto pacijenata imalo blaže oštećenje jetre, 21 odsto umereno, a 6,4 odsto teško oštećenje sa akutnom insuficijencijom jetre. U prvoj grupi pacijenti su se veoma brzo oporavili. Kada je kovid 19 u pitanju nemamo odgovore na mnoga pitanja - zaključio je prof. dr Đorđe Ćulafić sa Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju, načelnik Odeljenja hepatologije u Stacionaru.

Prvi simptomi na osnovu kojih možemo da zaključimo da nešto nije uredu sa našom jetrom

- Oboljenja jetre su podmukla oboljenja i ne daju izraženu simptomatologiju. Hronično, to su umor, koji pripišemo stresu i poslu, ili nelagodnost ispod desnih rebara... To je nedovoljno da se obratimo lekaru. Zato se rade godišnje kontrole laboratorijskih analiza koje su dovoljne za početak. Uvek se leči posledica, a ne uzrok - istakao je prof. dr Đorđe Ćulafić sa Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju, načelnik Odeljenja hepatologije.

RepublikaFoto: Tanjug

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading