Bebe u OVOM uzrastu počinju da reaguju na svoje ime, ukoliko se to ne desi, potrebno je da obratite pažnju na JEDNU stvar!

Autor:

Lifestyle

17.06.2021

09:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tek rođenim bebama ne treba puno vremena da počnu da reaguju na svet oko sebe. One će okrenuti glavu prema glasu majke ili oca gotovo od samog početka i ubrzo će početi da se smeše nasmejanim licima koja ih gledaju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mnogi roditelji pomisle kako njihova beba reaguje na svoje ime sa četiri meseca, ali to verovatno nije tako. Veće su šanse da obraća pažnju na glasove, na poznato i utešno prisustvo ljudi koji su sa njom od rođenja. I to je zaista dobro, jer pokazuje da je detetov sluh dobar, da ima odličnu kontrolu mišića i stvara privrženost sa bliskim ljudima.

Bebe svoje ime počinju prepoznavati i reagovati na njega u uzrastu između pet i devet meseci. To je ključna prekretnica i rani pokazatelj pravilnog razvoja, period kada polako počinje da shvataju da ste vi i ona dva odvojena bića.

Nežan ton glasa, mio izraz lica i izbegavanje upotrebe nadimaka pomoći će vašoj bebi da poveže svoje ime sa sobom, ali i sa ljubavlju i sigurnošću koja zrači iz vas. Razgovarajte s njom i zovite je imenom kroz svakodnevne aktivnosti kao što su menjanje pelena, hranjenje i igranje.

Šta ako beba ne reaguje na svoje ime?

Ukoliko vaše dete do devetog meseca starosti ne počne da reaguje na svoje ime, obratite pažnju na koji način komunicira i svakako o tome porazgovarajte sa svojim pedijatrom.

Jednostavan test reakcije na ime sprovodi obučeni stručnjak i to je efikasan način za prepoznavanje i lečenje mogućih razvojnih poremećaja.

- Iz govorne i jezične perspektive, problemi s prepoznavanjem imena mogu biti znak receptivnih jezičnih problema, kao i kašnjenje u veštinama socijalne komunikacije - objasnila je dr Caitlin Raaz, docentkinja za audiologiju i govorne jezične naukei na Univerzitetu Northern Colorado u SAD-u.

- Većina modela rane intervencije usmerena je na roditelje, odnosno porodicu. To znači da terapeut prvenstveno radi sa roditeljima, pružajući im obuku i podršku kako bi mogli delovati kao dečiji terapeuti. Takav model može biti izuzetno efikasan jer su roditelji detetu prvi i najvažniji učitelji - zaključuje ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading