ZAŠTITITE CVEĆE OD NEVREMENA! Kako da biljke prežive jaku kišu i oporave se

Autor:

Lifestyle

12.06.2021

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nevreme može ozbiljno da upropasti cveće ukoliko se ne zaštiti na vreme.

RepublikaFoto: pexels.com

Kako biste sačuvali svoje cveće na terasi ili u bašti, predlažemo vam da ga "pripremite za nevreme". Ukoliko ste ipak zakasnili, ne očajavajte. I za one beživotne biljke ima leka.

Pokrijte biljke

Najbolje rešenje je da nabavite specijalne prekrivače za biljke u leji ili zvona, a ukoliko niste u mogućnosti, zvono možete napraviti sami kod kuće od plastičnog balona.

Veliki plastični balon od 6 litara prerežite kod otvora, i imaćete zvono "za prvu pomoć".

U slučaju da se približava velika oluja, navucite obične providne kese na osetljive biljke. Za još bolji efekat postavite prvo nekoliko štapova oko biljke koju hoćete da sačuvate, kako bi pridržavali kesu, koju ćete po dnu otežati zemljom.

Da bi biljka "disala", potrebno je da probušite rupice po kesi i zvonu od plastičnog balona, ali vodite računa da budu što sitnije, kako voda ne bi previše ulazila.

RepublikaFoto: pixabay.com
Zaštitite ih od vetra

Imajte na umu da svaka jaka kiša najčešće dolazi s vetrom. Zbog toga se preporučuje da zabodete kolac uz koji ćete vezati biljku.

Oko onih najosetljivijih i najnežnijih biljaka postavite žičanu zaštitu. Proverite da li su vezani izdanci, i ojačajte postojeće glavne veze.

Šteta će zasigurno biti manja, i nakon nevremena neće biti nereda od opalog cveća po bašti ili balkonu.

Šta ako je nevreme već upropastilo biljke

Pustite zemljište da se samo osuši, pa nakon nekog vremena zalivajte biljke domaćim rastvorima, koji su se pokazali delotvornijim od kupovnih prihrana.

Rastvor od vode i ljuske od jaja vraća u život i najbeznadežnije biljke. 

LJuske od jaja prelivaju se vodom, i ostavljaju 5-7 dana, na mračnom mestu, na sobnoj temperaturi. S vremena na vreme, rastvor treba promešati.

Korice nara, grejpfruta ili bilo kojeg drugog citrusa, takođe mogu pomoći u oporavku biljaka. Kore je potrebno preliti vodom i ostaviti tako da prenoći. Sledećeg jutra rastvor je spreman za upotrebu.

Kako biste sprečili pojavu gljivica koja je moguća usled velike vlage, koristite bakarne novčiće. Stavite nekoliko novčića u zemljište oko biljke, i bakar će sprečiti pojavu gljivica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading