PRELAZAK U NOVI DOM ZAHTEVA MNOGO VREMENA I ŽIVACA: Evo nekoliko saveta kako da obavite selidbu bez stresa i nervoze

Autor:

Lifestyle

11.06.2021

20:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Psiholozi kažu da selidba zauzima treće mesto na listi najstresnijih događaja u životu. Naravno, kad samo pomislite koliko imate nameštaja, garderobe, ukrasa, kuhinjskog posuđa, biljaka i knjiga koje treba spakovati, uhvati vas panika i dođe vam da odustanete od prelaska u novi dom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međutim, i za to postoji rešenje. Naime, tajna je u dobroj organizaciji da se selidba ne bi pretvorila u haos. Ipak, ovaj posao ne bi trebalo ni olako shvatiti, te zato Tetka Saveta donosi uputstva kako da lako obavite selidbu, bez stresa i nervoze.

POČNITE PRIPREMU NA VREME

Stvari iz svake prostorije treba da pakujete posebno. Spakovane kutije, kofere i kese iz jedne sobe obeležite tako da u svakom trenutku možete da vidite gde vam se koja stvar nalazi. Najbolje bi bilo da za stvari iz svake prostorije izaberete nalepnicu u drugoj boji i na taj način razvrstate kutije.

NAPRAVITE LISTU

Od neprocenjive pomoći je da napravite listu stvari koje treba da uradite tokom selidbe. Ovakva lista će vam pomoći da držate stvari pod kontrolom, a kako se približava dan selidbe, znaćete koje stvari ste uradili i štiklirali na listi. Ovo je jedini način da ne zaboravite da uradite bitne stvari.

SPREMITE FASCIKLU

Sva dokumenta vezana za stan, izvode iz matične knjige, kao i sve druge važne papire, pasoše, račune, stavite u jednu fasciklu. Na ovaj način ćete sprečiti da se tokom selidbe izgube i u svakom trenutku će vam biti nadohvat ruke.

ODREDITE NAJVAŽNIJE KUTIJE

Kako biste odmah nakon ulaska u novi stan mogli da funkcionišete, iz svake prostorije spakujte ono najvažnije u jednu kutiju i obeležite je crvenom nalepnicom ili flomasterom. Naime, u toj kutiji treba da vam budu stvari koje će vam trebati čim se uselite. Takođe, za svakog člana porodice spakujte po jedan kofer ili ranac neophodnih stvari.

REŠITE SE VIŠKA STVARI

Tokom selidbe se najviše vremena potroši na pakovanje i raspakivanje, pa nemojte gubiti vreme na stvari koje godinama niste koristili. Selidba je idealna prilika da ih bacite ili poklonite nekome.

ODREDITE DATUM SELIDBE

Bez obzira na to da li ste angažovali firmu za selidbe ili će vam u tome pomoći prijatelji, odredite datum i vreme prevoza. Takođe, obavezno proverite prognozu za taj dan jer su vremenske prilike bitne da bi selidba prošla bez muke i oštećenja stvari.

PREMERITE KRUPAN NAMEŠTAJ

Ne zaboravite da izmerite frižider, veš-mašinu, ormare i druge kabaste stvari. Nakon toga proverite da li mogu da stanu u novi prostor, možete li da ih unesete kroz neka vrata ili hodnik. Takođe je bitno da izmerite i ulaz u novu zgradu i stanu, kao i hodnike, da biste znali možete li uneti stvari bez većih poteškoća.

Praktični saveti za pakovanje

- Zapakujte svaku stvar posebno
- Koristite čvrste kartonske kutije
- Stavljajte teške stvari u manje kutije i uvek na dno, a na njih lakše stvari
- Nikada nemojte da prepunite kutiju
- Praznine u kutiji popunite zgužvanim papirom da vam se stvari ne bi oštetile
- Obeležite svaku kutiju da biste znali šta je u njoj
- Kad napunite kutiju, odmah je zalepite trakom i obeležite
- Dno kutije izlepite trakom pre pakovanja da biste ga ojačali
- Nikad ne lepite kutije po dijagonali

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading