IDEALAN MESEC ZA SADNJU POVRĆA: Napravite malu baštu na terasi sad i BERITE PLODOVE u septembru!

Autor:

Lifestyle

09.06.2021

17:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Početak leta je pravo vreme da posejete seme paradajza, začinskog bilja, ali i ukrasnog cveća koje će vam cvetati do jeseni!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iskusni baštovani će vam reći da se povrće, ukrasno cveće i začinsko bilje moraju posaditi u određenom mesecu, a neki će vam precizirati čak i kog dana je najbolje da to uradite. S druge strane, navešće vam i datume kada nikako ne bi trebalo da se bavite sadnjom jer vam se biljke neće primiti.

Istina je, zapravo, da je svaka sezona drugačija i da je datume za sadnju mnogo teže odrediti nego što mislite. Zato želimo da naglasimo da nije kasno da zasadite odličnu baštu čak i u junu i julu. Naime, ukoliko biljkama i cveću obezbedite uslove koji su im potrebni, budite sigurni da ćete uživati u plodovima povrća koje ste posadili, šarenilu ukrasnog cveća i mirisu začinskog bilja.

Iako je tačno da je biljke poput paradajza, paprike i patlidžana trebalo dosad da zasadite, mnoge, ako ne i većina, još brže će rasti iz semena, koje se sadi u rano leto, kada je zemljište dobro zagrejano i vrvi od života. Bićete iznenađeni koliko će brzo seme proklijati i započeti s rastom. Ne oklevajte da zasadite seme krastavaca, pasulja, letnje i zimske bundeve i tikve, dinje, repe, šargarepe, blitve...

Zasadite miks salata na mestu s dosta svetla, ali zaklonjeno od jakog sunca. Biljke koje vole toplotu i sunce poput majorana, vlašca, origana, majčine dušice i žalfije postavite na osunčano mesto i vodite računa da zemlja uvek bude vlažna. Nemojte zaboraviti da zasejete mirisni bosiljak u saksije i povećate zadovoljstvo održavanja letnje bašte.

Ukoliko imate dvorište čiji ste deo iskoristili za pravljenje povrtnjaka i već ste posadili pasulj, bundevu, blitvu i šargarepu i vaše biljke rastu dobro, jun je dobro vreme da posejete drugi rod, koji će biti spreman krajem leta, kada su prve žetve useva ovih biljaka gotove. U julu i avgustu zasejte seme za jesenje useve, kao i sve vrste zelene salate, spanać, rotkvice, praziluk, kelj, grašak, brokoli...

Sadnja u junu važi i za cveće! Posadite neven i suncokret, daliju, zevalice, vinke i petunije - sve jednogodišnje cveće koje obično precveta do kraja leta. Na taj način ćete imati cveće na terasi i početkom septembra.

Jun i jul su takođe dobri za seme jednogodišnjih i dvogodišnjih biljaka koje treba da cvetaju sledećeg proleća. Možete posejati seme u zaštićenu saksiju, a zatim presaditi sadnice u jesen da prezime i na proleće sledeći godine ćete uživati u šarenilu svoje terase.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading