KAKO DA VRATITE MEKOĆU PEŠKIRIMA? Ovo svi imaju u kući

Autor:

Lifestyle

04.06.2021

20:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko imate problem sa peškirima koji su ogrubeli od pranja, dobro bi bilo da ih povremeno osvežite uz pomoć namirnica, koje sigurno već imate u domaćinstvuUkoliko imate problem sa peškirima koji su ogrubeli od pranja, dobro bi bilo da ih povremeno osvežite uz pomoć namirnica, koje sigurno već imate u domaćinstvu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Pre pranja sipajte jednu do dve šoljice belog sirćeta u bubanj mašine za veš, a njime možete zameniti i uobičajeni omekšivač za rublje. Kada je u pitanju čišćenje i osvežavanje, sirće je jedan od najboljih prirodnih izbora. Naime, osim što će omekšati peškire i ukloniti neugodan miris, jeftino je i pripada ekoproizvodima.

Soda bikarbona

Prilikom pranja peškira u mašinu za veš dodajte pola šoljice ovog moćnog praška i to pravo u bubanj. Bez brige, soda bikarbona neće oštetiti peškire. Mali deo pospite i preko gume na vratima mašine. Nakon toga, peškire posute sodom ostavite najmanje pola sata ili čak preko noći u mašini i tek ih sutradan, bez skidanja sode, operite u mašini.

Čista mašina za veš

Ako mašina ima neugodan miris ili je prljava, ne možete očekivati ni da će peškiri posle pranja biti sveži i mirišljavi. Veliki broj mašina vrlo je osetljiv na tzv. smrdljivi sindrom, stoga ih je potrebno redovno čistiti, a stručnjaci preporučuju dubinsko čišćenje barem jednom mesečno. Najlakši način da očistite mašinu je da sipate šoljicu sirćeta u dozer za pranje i bubanj, te upalite program pranja na najvišoj temperaturi. Takođe, nakon svakog pranja ostavite pritvorena vrata mašine kako biste sprečili nastanak neugodnog mirisa i plesni.

RepublikaFoto: Unsplash

Temeljno sušenje

Ukoliko sušite peškire u sušilici, pre nego što ih složite u ormar dva puta proverite jesu li zaista suvi. Naime, peškiri se nakon sušenja mogu činiti topli, ali to ne znači i da su suvi. Peškire nikada ne bi trebalo slagati ako su vlažni, jer upravo to će podstaći nastanak buđi i bakterija koje uzrokuju neprijatan miris. Zbog toga ni prljave ni vlažne peškire nikada ne bi trebalo ostavljati u korpi za prljav veš – ako ih ne možete odmah oprati, obesite ih da se osuše i tek nakon toga stavite u korpu. Isto tako, nakon tuširanja raširite peškire da se osuše, jer ako ih ostavite da mokri vise na kukici na vratima, vrlo lako bi mogli da poprime neugodan miris.

Svež vazduh

Sušenjem veša na svežem vazduhu ne samo da ćete uštedeti na računu za struju, već ćete i produžiti životni vek svom vešu. Naime, koliko god sušilice bile praktične, one u određenoj meri oštećuju odeću. Osim toga, sunce i vetar ubiće bakterije i prožeti peškire svežim mirisom.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading