URNIŠU VAS MENSTRUALNI BOLOVI? Ublažite tegobe uz pomoć ovih ŠEST prirodnih metoda!

Autor:

Lifestyle

02.06.2021

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Menstrualni bolovi mogu da budu prilično nezgodni, pogotovo ako ih imate dok ste na poslu.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Gotovo polovina žena na svetu jednom mesečno ima menstrualne bolove, a četvrtina njih uopšte nije u stanju da u tom periodu obavlja bilo kakve aktivnosti, poput odlaska na posao, običnog kretanja i slično.

Ne postoji neko određeno pravilo na osnovu kojeg neke devojke imaju bolove, a neke ne. Svakako, glavni uticaj imaju hormoni prostalglandini čiji nivo postaje najviši onog dana kada krvarenje počne.

Kako menstruacija odmiče, tako nivo prostalglandina opada, sve do najnižeg stadijuma, zbog čega bolove najviše imate na početku menstruacije, a posle se smanjuju, prenosi Objektiv.

Jedan od najčešćih načina za smanjivanje menstrualnih bolova i tegoba jeste upotreba analgetika, odnosno lekova protiv bolova. Međutim, postoje i neki drugi efikasni načini koji će vam pomoći da izađete na kraj sa bolovima u toku menstruacije.

Joga

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživanje je pokazalo da žene koje najmanje jednom nedeljno rade vežbe joge imaju manje menstrualnih bolova i tegoba. Ovo istraživanje je takođe pokazalo da je potrebno minimum 3 meseca uzastopnog vežbanja kako biste osetili prve rezultate, zbog čega je savet da budete uporni i istrajni u tome ukoliko imate ozbiljne probleme sa bolovima tokom menstruacije.

Termofor

Jedno istraživanje se bavilo ispitivanjem uticaja termofora i lekova protiv bolova i pokazalo je da termofor ima jednak uticaj kao lekovi kad je u pitanju ublažavanje bolova tokom menstrualnog ciklusa.

To se dešava zato što se materica tokom menstruacije grči, a poznato je da topla voda opušta mišiće.

Akupunktura

Ovo je azijska alternativna medicinska disciplina koja doprinosi opuštanju mišića, zbog čega pomaže i kod opuštanja mišića materice. Akupunkturom se smanjuje nivo upale, zbog čega opada i nivo bola, a samim tim se ublažavaju menstrualne tegobe.

Magnezijum

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u San Dijegu pokazalo je da magnezijum može pozitivno da utiče na menstrualne tegobe.

Naravno, bitno je da vam se namirnice bogate magnezijumom redovno nalaze na jelovniku. Neke od namirnica bogate magnezijumom su bademi, spanać i jogurt.

Masaža

RepublikaFoto: Photo by alan caishan on Unsplash
Foto: Ilustracija

Ako imate izrazito jake bolove, američki ginekolozi preporučuju masažu donjeg dela stomaka esencijalnim uljima. Najbolje je da koristite ulje lavande koje se pokazalo kao delotvorno za umanjenje bolova tokom menstruacije.

Ishrana

Tokom menstruacije je bitno da posebno povedete računa o ishrani, pa se savetuje da u tom periodu smanjite unos mesa.

Na vašem jelovniku neka se nađe što više koštunjavog voća, kao i ribe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading