JAPANSKA DIJETA SKIDA I NAJVEĆI STOMAK! Traje 14 dana, a pravila su veoma jednostavna

Autor:

Lifestyle

05.05.2021

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japanska dijeta je sve popularnija u celom svetu. Njeno osnovno pravilo je da za doručak jedete bananu uz čašu ili dve mlake vode.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ostali obroci treba da budu lagani, manji i češći. Posebno stroga pravila za ostatak ishrane tokom dana ne postoje.

Japanska dijeta prodrazumeva da pijete što više vode (u 1L vode možete dodati sok od celog limuna). Preporučuje se i lagana fizička aktivnost (šetnja) 30 minuta svaki dan.

Kafa

Dozvoljeno je da povremeno popijete nezaslađeni čaj ili kafu, ali preporučuje se da ih izbegavate tokom držanja dijete.

Slatkiši

Ako ne možete da odolite slatkišima, pojedite malo crne čokolade, najkasnije do 15 sati. Ako volite slane grickalice, pripremite kokice s minimalno ulja i soli.

Večera

Poslednji obrok pojedite oko 20 sati, iako bi bilo idealno da ne jedete posle 18 sati.

RepublikaFoto: Shizuo Kambayashi/AP Images for Ibaraki Prefectural Governmen

Japanska ishrana

Nije nikakvo čudo da će ishrana koja se bazira na očuvanju dobrog zdravlja i u kojoj se koriste samo zdrave namirnice doneti poboljšanje u svakom pogledu – i što se tiče mršavljenja, ali i produžavanja života i postizanja boljeg izgleda kože. Japanski narod po pravilu jede ono što je dobro za njih, umesto nezdrave hrane koja je masna i visokokalorična, pronašli su zanimljive načine na koje mogu da pripremaju tu hranu. Šta onda to oni jedu?

Riba za zdravlje – kada pomislite na japansku kuhinju, verovatno će vam prvo pasti napamet suši, što danas uobičajeno znači smotuljak sveže ribe i pirinča (tradicionalno suši znači pirinač sa sirćetom). Dakle, očigledno je da ovu vrstu kuhinje povezujemo s konzumiranjem ribe u velikim količinama. Riba je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje su veoma važne za zdravlje srca i mozga.

RepublikaFoto: pixabay.com

Manje crvenog mesa – s obzirom da jedu puno ribe i morskih plodova, naprosto nema previše mesta za crveno meso. Uostalom, ono sadrži zasićene masnoće koje mogu začepiti arterije ako ih se previše konzumira, mogu dovesti do debljanja i srčanih bolesti.

Proizvodi od soje – proizvodi od soje, kao što je tofu, odličan su izvor proteina i imaju veoma malo ili nimalo zasićenih masnoća. Proizvodi od soje takođe smanjuju šanse oboljenja od srčanih bolesti i snižavaju krvni pritisak. Ove namirnice su osnovni deo japanske ishrane, pa biste i vi trebalo da ih uvrstite u svoju ishranu.

Velike količine pirinča – kao i u većini azijskih zemalja, ni u Japanu se ne može bez pirinča i on se poslužuje bukvalno uz svaki obrok, čak i doručak. S obzirom da je pirinač niskokalorični ugljeni hidrat, on će vas zasititi, pa nećete imati potrebu da jedete neke druge kalorične namirnice. Za zdraviju varijantu odlučite se za integralni pirinač, te isprobajte žitarice kao što su kinoa ili bulgur.

Zdrave testenine – japanski soba rezanci su takođe deo nacionalne ishrane, a prave se od integralnog pšeničnog i heljdinog ili samo heljdinog brašna – što pomaže probavnom sistemu. Soba rezanci ne sadrže belo brašno, pa su puno zdraviji i imaju više vlakana. Pomažu da se telo reši holesterola.

Velike količine povrća – Japanci jedu jako puno povrća (povrtna supa jede se i za doručak), pripremljenog na jako puno načina – kratko proprženog u woku, kuvanog u supama, poparenog, ukiseljenog, svežeg… Koje je povrće najzastupljenije? Skoro sve – kupus, kineski kupus, šargarepa, luk, praziluk, daikon, spanać, batat, patlidžan, tikve, bambus, lotusov koren, klice, krastavac, paprika, đumbir, brokoli, potočarka, mnoge vrste gljiva (shiitake, matsutake), alge …

RepublikaFoto: pixabay.com

Zdravi čajevi – japanski zeleni čak ima mnogo sastojaka korisnih za zdravlje i održavanje vitke linije. On reguliše krvni pritisak, snižava nivo šećera u krvi, pojačava imunitet, snižava holesterol, usporava starenje ćelija, a pomaže i u sprečavanju pojave raka. U stvari, zeleni čaj je trenutno nešto najbliže što imamo eliksiru mladosti i večnog života.

Zdravi dezerti – Japanci povremeno uživaju u zapadnjačkim dezertima, kao što su sladoled ili kolači, ali tradicionalno kod njih se jede voće, i varijacije s voćem – pohovano voće, kompot…

Manje porcije – porcije hrane su manje u Japanu nego li kod nas, u mnogo slučajeva čak upola manje nego na što smo mi navikli, ali to je više nego dovoljno da se najedete i budete siti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading