SVAKA BUBULJICA KRIJE TAJNU: Evo šta mesto gde se pojavi govori o vašem zdravlju

Autor:

Lifestyle

26.04.2021

08:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naša koža je generalno pokazatelj i našeg zdravlja, a akne, pogotovo one cistične mogu ukazivati na ozbiljne probleme. Akne mogu biti i odraz loše higijene, alergija ili neodgovarajuće kozmetike.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Akne na licu mogu nastati zbog nedostatka cinka u organizmu. Nadoknadite ga mlečnim proizvodima i plodovima mora – rakovima i školjkama.

Akne na bradi mogu upućivati na probleme s jajnicima i druge ginekološke probleme. Takođe mogu ukazivati i na hormonalni disbalans.

One koje se pojavljuju na obrazima, signaliziraju na probleme s plućima, a tome uzrok mogu biti i alergije ili zagađenost vazduha. Pokušajte držati što čišćim sve što dotiče vaše lice, poput jastučnice i telefona.

Akne na čelu pokazatelj su problema tankog creva. To znači da verovatno imate problema s varenjem hrane. Pokušajte jesti više svežeg voća i povrća te izbaciti određene alergene poput mlečnih proizvoda, pšenice ili orašaste plodove.

RepublikaFoto: youtube.com
Foto: Ilustracija

Akne na korijenu nosa, između očiju, mogu ukazivati na probleme s jetrom. Smanjite unos alkohola i masne hrane. Pijte puno vode da pročistite organizam, a dodatno si možete pomoći čajevima od korena maslačka ili čička.

Akne na vrhu nosa pokazatelj su problema s visokim pritiskom i eventualno srcem. Razmislite o ishrani i načinu života. Pokušajte se opustiti u aktivnostima koji vam to osiguravaju, poput joge ili šetnje.

Ne vrede pravila za sve

Mesto na kojem se akne pojavljuju mogu biti pokazatelj unutrašnje borbe određenih organa, njihovog otežanog rada ili čak bolesti. Kineska medicina veruje da naša koža odražava naše zdravlje pa ako se akne pojavljuju stalno na određenom području, pogotovo ako su guste i jake, da su signal poteškoća.

No treba naglasiti da ne mogu sva pravila da vrede za sve. Kod nekoga se akne npr. na čelu mogu pojaviti zbog znoja, šiški, nošenja šešira ili šampona koji im ne odgovara.

Iako se akne najčešće javljaju na licu, ovaj estetski problem može se pojaviti i na drugim delovima tela poput zadnjice. Dosadan, čak pomalo iritantan estetski problem može mučiti sve, a posebno su mu sklone žene koje vežbaju

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zbog znojenja i iritacije u folikulama dlaka na zadnjice skupljaju se mrtve ćelije i bakterije. Tada dolazi do pojave akni i plikova protiv kojih se možete boriti uz pomoć sledećih 6 saveta.

1. Tuširanje uklanja glavnog uzorka akni

Ukoliko ponekad, nakon vežbanja ili jurišanja po gradu umesto pod tuš duže ostanete u znojavoj odeći povećavate šanse za nastanak akni na zadnjici. Naime, znojava odeća puna je bakterija stoga je najbolje odmah nakon vežbanja uskočiti pod tuš.

2. Ne zaboravite na piling

Dva puta nedeljno pomešajte jednu veliku kašičicu meda i jednu veliku kašičicu šećera i nežnim kružnim pokretima ruke tretirajte ovim najjednostavnijim pilingom iz kućne radinosti.

3. Sedite 15 minuta na toplom peškiru

Začepljene pore otvorićete uz pomoć pilinga, a u tome će vam dodatno pomoći i jedan jednostavan trik s peškirom. Nakon tuširanja namočite veći peškir u toploj vodi.

Temperaturu vode prilagodite sebi tj. neka bude onoliko topla koliko to vaša koža može podneti. Zatim sednite na peškir i kada počne da se hladi  opet ga namočite u toplu vodu. Vlaga i toplina otvoriće pore zbog kojih nastaju plikovi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

4. Benzoidni peroksid eliminiše višak ulja

Kako bi rešili problem akni na zadnjici potrebno je kupovati kreme na bazi benzoidnog peroksida. Ovaj sastojak naime, čisti mrtve ćelije kože, eleminiše višak ulja i sebuma u folikulama te tako sprečava dalje upalne procese.

5. Losioni s mlečnom kiselinom

Potražite losione za telo koje sadrže mlečnu kiselinu. Ona naime, nežno čisti mrtve ćelije kože i tako daje svoj doprinos bržem nestajanju plikova. Pre kupovine losiona za telo svakako proverite deklaraciju kako bi bili sigurni da sadrži mlečnu kiselinu.

6. Salicilna kiselina uklanja mrtve ćelije

Salicilna kiselina pomaže uklanjanju mrtvih ćelija s površinskog sloja kože te čisti začepljene pore. Gel za pranje koji sadrži salicilnu kiselinu mogao bi pomoći u rešavanju ovog neugodnog estetskog problema, kao i svi drugi proizvodi s ovom kiselinom koja deluje antiseptički i umanjuje upalne procese. Potrebno je mesto tretirati nekoliko puta nedeljno kako bi se videli rezultati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading