REŠENA NEDOUMICA, ALI I PROBLEM! Evo zašto ženama raste nos u trudnoći i kako to sprečiti!

Autor: Republika

Lifestyle

20.04.2021

10:51 >> 10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Usled povećane količine estrogena i progesterona u ženinom organizmu tokom trudnoće dolazi do mnogih promena. No jeste li znali da se promeniti može i veličina nosa?

RepublikaFoto: pixabay.com

Tokom trudnoće ženino se telo uvelike menja. Od očekivanih promena u pigmentaciji, hormonskom statusu, otečenim grudima, može doći i do nekih neobjašnjivih, poput nosa koji se s odmicanjem trudnoće sve više povećava.

Kod nekih se žena razvijaju bucmasti obrazi, porastu stopala, oteknu kapci, a nekada dođe do promene u pigmentaciji, te se ženi promeni boja kose. Telo se na taj način privikava na bebu, te povećava prostor u organizmu. S obzirom na to da su kosti u nosu meke, one vrlo lako menjaju svoj oblik, naročito kada pod utjecajem estrogena i progesterona dođe do njegovog oticanja.

Kada će se nos vratiti na svoju normalnu veličinu?

S obzirom na to da povećanje nosa nastaje zbog promena u hormonskom balansu, promene su samo privremene. Nakon porođaja, hormoni se polako vraćaju u normalu, pa će se i sve promene nastale iz tog razloga izgubiti nakon nekih mesec dana.

Veliki nos u trudnoći je vrlo neobična pojava. Postoji nekoliko razloga zbog kojih dolazi do oticanja.

– Tokom prvog tromesečja, krvne žile se šire kako bi mogla do bebe doći dovoljna količina krvi. Samim tim se šire i krvne žile u sinusima i nazalnim prolazima, te uzrokuju manje oticanje.

– Tokom poslednjeg tromesečja, zadržavanje vode u licu može uzrokovati veće oticanje nosa.

– Visok krvni pritisak tokom trudnoće takođe može izazvati ovu pojavu.

– Najčešći razlog je, ipak, promena u odnosu hormona. Povećan novo estrogena povećava dotok krvi u mukoznu membranu koja se nalazi ispod nosa. Povećan protok krvi dovodi do širenja mišića nosa.

Kako sprečiti oticanje nosa?

Iako je oticanje nosa sasvim normalna pojava u trudnoći, postoje načini da ga umanjite.

Smanjenjem unosa soli smanjićete zadržavanje vode i visok krvni pritisak. Unos vode sprečava njeno zadržavanje, što samim tim umanjuje i otok.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading