ŠAKE SU OGLEDALO ZDRAVLJA! Dobro ih osmotrite i vidite šta vam fali! POSEBNO OBRATITE PAŽNJU NA NOKTE!

Autor: Republika

Lifestyle

19.04.2021

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šake su ogledalo zdravlja, a najmanje promene na koži ili noktima mogu da nam ukažu na skrivene zdravstvene probleme.

RepublikaFoto: pixabay.com

Izgled kože šaka, uključujući i nokte, može poslužiti lekaru u dijagnostici ili sumnji na neke vrste oboljenja.

Ovo su neke od važnih promena na šakama koje mogu biti u sklopu osnovne bolesti kože ili oboljenja unutrašnjih organa.

PRSTI

Perutanje kože na jagodicama prstiju može biti znak da vam nedostaje vitamina B. Niacin (B3). Niacin (B3) i biotin (B7) su zaduženi da poprave oštećenja na koži tako što podstiču prizvodnju kolagena i spečavaju sušenje. Ukoliko imate problem sa isušenim jagodicama koje se perutaju, preporučuje se konzumacija namirnica koje su bogate ovim vitaminima: ribe, gljive i avokado.

KOŽA

Ukoliko vam je koža na šakama često suva i ljušti se, a znate da to nije posledica hladnog i vetrovitog vremena, moguće je da problem prave ekscemi, psorijaza, seboreični dermatitis ili gljivične infekcije. U sličaju da nije u pitanju ni jedna od ovih bolesti, redovno mažite kožu kremom bogatim vitaminima A i E koje će stvoriti zaštitni sloj i spečiti sušenja, a u isto vreme će nahraniti kožicu oko noktiju.

NOKTI

Zdravi nokti su ružičaste boje, a svaka promena na njima može da ukaže na problem sa zdravljem i ishranom. Veoma beli nokti ukazuju na anemiju, bolesti jetre i probleme sa srcem.

RepublikaFoto: pexels.com

Slabi nokti koji se lome ukazuju na nedostatak cinka u organizmu. U takvim situacijama, preporučuje se da se u ishrani uključe žitarice od celog zrna, ovsena kaša i meso.

Nokti koji se savijaju su znak da organizmu nedostaje proteina ili kalcijuma.

Preporučuje se konzumacija spanaća ili sardina. Ako se stanje ne popravi, neophodna je lekarska pomoć.

Plavičasti nokti su posledica manjka kiseonika, pa je moguće da imate problem sa disajnim organima. Plava boja noktiju može biti znak emfizema, ali i problem sa srcem.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading