Osećate se umorno, lupa vam srce ili imate vrtoglavicu? Doktorka Vesna objašnjava kako da pobedite ovaj sindrom koji mnoge muči

Autor:

Lifestyle

10.04.2021

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako su vas prvi sunčani dani "urnisali" umesto da vas razvesele, osećate se umorno, pregaženo i nemate snage, moguće je da imate veoma čest sindrom.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Vesna Srećković Dimitrijević

Endokrinolog prof. dr Vesna Srećković Dimitrijević objasnila je šta je sindrom prolećnog umora, koji mogu pratiti i simptomi kao što su lupanje srca, vrtoglavica ili glavobolja.

- Razlozi za osećaj umora, bezvoljnosti i lošeg osećaja koji imamo na početku proleća najčešće su u vezi s načinom života koji smo vodili tokom zime. Nepravilna ishrana, bogata zasićenim masnoćama životinjskog porekla, kao i smanjena fizička aktivnost dovode do gojenja, koje je udruženo sa povećanjem masnoća u krvi, porastom krvnog pritiska i sve šćim povišenim vrednostima šećera u krvi, ali i s umorom - objašnjava doktorka Srećković Dimitrijević.

Teška hrana tokom zime, praznična trpeza i "jača" jela koja će nas zagrejati, dovode do toga da budemo umorni, bez koncentracije i da nam se raspoloženje menja.

- Pošto smo navikli na veću količinu jače, masnije hrane i slatkiša, dešava se da dobijamo napade gladi praćene drhtavicom, hladnim preznojavanjem, mučninom, a ponekad i zamračenjem pred očima. Sve to ukazuje na pad šećera u krvi, koji često viđamo kod gojaznih osoba, a mogu predstavljati uvod u dijabetes ako ne smršamo - upozorava doktorka Srećković Dimitrijević.

Ne smemo da zaboravimo ni kretanje kao glavnu fizičku aktivnost.

- Krećite se kad god možete, najmanje sat vremena dnevno brzinom od pet kilometara na sat. Kretanje će vam omogućiti bolji metabolizam i podstaći će gubitak kilograma. Važno je naglasiti da se hodanjem luče i hormoni sreće, što može pojačati našu potrebu za ovim vidom rekreacije. Zato ustanite iz fotelja, ugasite televizor, izađite na svež vazduh i pomozite svom organizmu da prebrodi umor i bezvoljnost. Neka vam hodanje zameni potrebu za slatkišima i drugom nezdravom hranom - rekla je ona.

Hodanje poboljšava rad srca, spušta pritisak, pomaže digestivnom sistemu da bolje radi, kontroliše težinu i mišićni tonus... Odlično je za pluća, kosti i mentalno zdravlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading