POMAŽE KOD GLAVOBOLJE: Prvi jastuci su bili napravljeni od KAMENA, a spavanje bez njih ima brojne blagodeti!

Autor:

Lifestyle

10.04.2021

08:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spavanje sa jastukom možda nije najbolji način za odmor, jer to može uticati na vaše telo i raspoloženje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prvi jastuci za koje znamo potiču iz Mesopotamije. Bili su napravljeni od kamena, a mogli su ih priuštiti samo imunćni ljudi. Za razliku od drevnih kamenih jastuka, oni koje danas koristimo su mekani i pahuljasti, a mnogi ljudi više ni ne mogu zaspati bez jednog takvog jastuka.

Mnogi se slažu kako spavanje bez jastuka ima brojne prednosti, a portal Bright Side je izdvojio neke od njih:

1. Smanjuje bolove u leđima

Mnogi jastuci mogu dovesti do neprirodnog položaja za spavanje, a podrška koju pružaju ne traje dugo. Iako sam jastuk neće naštetiti leđima, može pogoršati bolove. Kada spavate bez jastuka, kičma se može odmoriti, a telo je u prirodnom položaju.

2. Pomaže kod bolova u vratu

Većina jastuka ne može vam pomoći da spavate u ispravnom položaju, a mogu ga čak i pogoršati. Dugotrajno savijanje vrata na bilo koji način izazvaće vam nelagodu, a prečvrsti ili premekani jastuci mogu dovesti i do bolova u vratu, prenosi Prva.

3. Može ublažiti stres

Što više smetnji tokom spavanja imate, telo ima manje vremena za mnoge važne funkcije koje se javljaju tokom sna. Stalni nedostatak sna može uticati na vaše raspoloženje i koncentraciju, a vaše telo će tokom dana lučiti više hormona stresa.

4. Pomoć kod glavobolje

Ako se budite s glavoboljom, možda je kriv vaš jastuk. Previsoki jastuci uzrokuju napetost u vratnim mišićima pa ne treba da vas čude česte jutarnje glavobolje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading