VITAMIN F, NAJMLAĐI, ALI IZUZETNO VAŽAN: Za zdravu kožu, kosu i nokte

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

08.04.2021

08:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj sastojak možemo uneti uglavnom pravilnom ishranom, kao i u obliku krema ili masti...

RepublikaFoto: Photo by kevin laminto on Unsplash
Foto: Ilustracija

Prošlo je više od 90 godina otkad je američki doktor Herbert Evans otkrio vitamin F. Ime je dobio po početnom slovu engleskog naziva za mast (fet) i zapravo ne predstavlja prirodni vitamin, već uravnoteženi kompleks najvažnijih polinezasićenih masnih kiselina, koje su neophodne za funkcionisanje ljudskog organizma.

SPREČAVA ARTERIOSKLEROZU

Jedna od glavnih funkcija vitamina F jeste održavanje zaštitne funkcije kože. Pomoću njega koža postaje nepropusna za bakterije i toksine i dobro zadržava vlagu. Osim toga, vitamin F doprinosi uklanjanju celulita, pa ga, pored vitamina E, često nazivaju vitaminom mladosti jer pomoću njega koža i kosa izgledaju lepo i negovano. Polinezasićene masne kiseline u sastavu ovog vitamina sprečavaju razvoj arterioskleroze i smanjuju nivo triglicerida i holesterola, kao i njegovog taloženja na zidovima arterija. Vitamin F igra izuzetno važnu ulogu u održavanju normalnog funkcionisanja nervnog sistema i poboljšava laktaciju kod dojilja. Izuzetno blagotvorno deluje i na reproduktivne funkcije kod muškaraca. Polinezasićene masne kiseline su neophodne za spermatogenezu, a s njihovim nedostatkom proizvodnja i kvalitet spermatozoida su primetno smanjeni. Osim toga, vitamin F ublažava alergije i pomaže u jačanju imunološkog sistema.

Doprinosi uklanjanju celulita, pa ga često nazivaju vitaminom mladosti jer pomoću njega koža i kosa izgledaju lepo i negovan

ZDRAVLJE I KOZMETIKA

S obzirom na to da se ne sintetiše u organizmu, možemo ga uneti samo hranom, multivitaminskim suplementima, kao i u obliku krema ili masti. Dnevna potreba jeste od pet do 10 miligrama. Međutim, ako je metabolizam poremećen, kao kod nekih bolesti jetre, dnevno je potrebno i do 100 puta više ovog vitamina.

Vitamin F ublažava alergije i pomaže u jačanju imunološkog sistema

 

Pošto pozitivno utiče na kožu, aktivno se koristi u kozmetičkim preparatima. Osim toga, vitamin F se bori protiv upala u telu, a kao rezultat njegovog delovanja, simptomi upale se smanjuju, a hiperemija, otok i bol nestaju. Vitamin F pozitivno utiče na mišićno-skeletni sistem i pomaže u lečenju reumatoidnih bolesti, kao što su radikulitis i osteoporoza. Ono što je takođe veoma važno jeste da dovoljan unos ovog esencijalnog vitamina pomaže u poboljšanju apsorpcije i povećanju aktivnosti ostalih vitamina A, D, E i B grupe.

PET NAJBOLJIH PRIRODNIH IZVORA VITAMINA F

* Hladno ceđena biljna ulja
Bilo da se opredelite za maslinovo, kukuruzno, suncokretovo, laneno, sojino ili pšenično ulje, znajte da se zagrevanjem vitamin F uništava. Zato ova dragocena ulja koristite kao preliv za salate ili ih dodajte u supe i kuvana jela, ali tek na kraju termičke obrade. Između ostalog, vitamin F se uništava i na svetlosti. Zato vodite računa da flaše ulja koje ga sadrže ne držite dugo otvorene na direktnim izvorima svetlosti.
* Orašasti plodovi i semenke
Odlični izvori vitamina F su seme suncokreta, laneno seme, kikiriki, orasi i bademi. Obogatite salatu pšeničnim klicama, koje su takođe bogate najmlađim vitaminom.
* Plava morska riba
Opredelite se za skušu, losos, haringa ili tunu i nemojte brinuti o deficitu vitamina F. Ako ne volite ukus ribe, alternativa su kapsule ribljeg ulja, koje je takođe bogato ovim vitaminom.
* Suvo voće, crna ribizla i avokado
I ovo su odlični prirodni izvori vitamina F. Uvrstite ih u ishranu i nećete imati problema s kosom i kožom.
* Kakao
Sadrži ekstra dozu vitamina mladosti, pa ga slobodno koristite u pripremi zdravih veganskih poslastica koje se ne obrađuju termički.

Simptomi nedostatka vitamina F

* suvoća i gubitak elastičnosti kože
* perutanje kože
* slabljenje i opadanje kose
* krti nokti koji se lome i listaju
* prerano starenje kože
* oštećenje sluznice gastrointestinalnog trakta
* kardiovaskularna oboljenja

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading