Okrečite stan bez angažovanja molera! Iskoristite slobodno vreme za prolećno sređivanje doma

Autor:

Lifestyle

07.04.2021

07:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko ste rešili da osvežite prostorije ili su vam dosadile boje zidova, možete kupiti materijal i sami obaviti posao

RepublikaFoto: pixabay.com

S obzirom na to da nam je stiglo proleće, ovo je idealno vreme ukoliko želite da okrečite stan. Za ovaj posao ne morate angažovati profesionalca, već to možete uraditi i sami, a ušteda nije zanemarljiva. Proverili smo koliko košta potreban materijal za stan od 50 kvadrata, a donosimo vam i uputstva kako da okrečite sami.

Pre nego što kupite potreban materijal i počnete da krečite treba da rasklonite stvari i zaštitite ih. Za zaštitu možete koristiti stare čaršave ili novine, a možete kupiti i najlon u farbari. Zatim očistite ili usisajte zidove jer na njima ima prašine iako se ne vidi.

Potreban materijal i alati

Napravite spisak šta vam je potrebno pre nego što odete u radnju, a prodavac vas uvek može posavetovati šta još treba da kupite.
RepublikaFoto: Photo by David Pisnoy on Unsplash
Prolećno renoviranje


Za rad vam je potrebno:
·  boja (poludisperzija 25 kg) oko 1.500 dinara
·  toneri za boju, ukoliko ne želite da sve bude belo, oko 120 dinara
·  veliki valjak (mikrofiber) 1.000 dinara
·  mali valjak (mikrofiber) od 350 do 750 dinara
·  tri četke (od dva do četiri cola) od 500 do 1.200 dinara
·  rešetka ili kada za boju 185 dinara
·  kanta za mešanje i razređivanje boje 370 dinara
·  merdevine (ukoliko ih nemate, možete ih pozajmiti)
·  bela traka za zaštitu oko 500 dinara
·  najlon oko 200 dinara
·  špahtla 185 dinara
·  glet masa 445 dinara
·  ukupno 7.645 dinara (računali smo tri tonera i prosečnu cenu valjka i četki)

Pre krečenja

Razredite boju vodom. Prvi sloj boje se razredi sa od 25 do 40 odsto vode, a drugi sa 20 odsto. Na svakoj farbi bi trebalo da piše koliko treba da prođe između dva nanošenja boje. Kada je suvo i lepo vreme, sušenje ide brže, ali sve zavisi od vlažnosti vazduha i da li ima vetra. Važno je da sačekate da se prvi sloj osuši, pa tek onda da nanesete drugi.
U slučaju da ne želite belu boju na zidovima, u pripremljenu kombinaciju farbe i vode dodajte toner prema uputstvu.
RepublikaFoto: pixabay.com


Koliko boje je potrebno za krečenje
Da biste znali koliko vam je potrebno boje za krečenje, potrebno je da površinu stana pomnožite sa tri. Dakle, stan od 50 kvadrata ima 150 kvadrata koje treba da okrečite. Kanta od 25 kilograma boje pokriva oko 80 kvadrata u dve ruke, što znači da će vam biti potrebne dve kante.

Krečenje
Uklonite staru boju, koja se ljušti špahtlom, ako ima rupa, popunite ih glet masom (napravite je prema uputstvu na pakovanju). Kad se osuši glet masa, počinjete sa krečenjem.
Najbolje je da krečite valjkom jer ćete tako brže preći preko površina. Prvo uklonite višak boje s valjka pomoću rešetke ili kade. Krečenje počinjete od plafona, a zatim prelazite na zidove. Njih krečite odozgo nadole. Da biste izbegli tragove, valjak pokrećite u obliku slova W. Prvi sloj će izgledati šareno dok je mokar, ali nakon drugog sloja sve će biti u redu. Može se desiti da je potrebno da pređete površine i treći put ukoliko ste previše razredili farbu ili su neki zidovi ostali šareni. Kao što vidite, nije teško.

UKOLIKO ANGAŽUJETE PROFESIONALCE
Ako ipak želite da angažujete molera da vam okreči stan, pozvali smo jednu firmu koja se bavi ovim poslom da bismo proverili koliko bi koštalo da se okreči stan od 50 kvadrata. Evo šta su nam rekli...
Krečenje poludisperzionom bojom u belo njihovim materijalom 1,25 evra po kvadratu, dakle to je 187,5 evra.
Krečenje poludisperzionom bojom u tonu njihovim materijalom 1,4 evra, što znači da će vas koštati 210 evra.
Naravno, treba da imate u vidu da se posebno naplaćuje struganje zidova (evro po kvadratu), kao i gletovanje, koje je oko dva evra po kvadratu s njihovim materijalom. Uzmimo u obzir da se ne mora strugati i gletovati svaki zid ili plafon, te će vas ovo koštati najmanje 75 evra.

Ako želite perive ili akrilne boje, cena je od 1,65 do 2,3 evra, dakle za krečenje kvalitetnijim bojama biće vam potrebno oko 300 evra.
Dakle, trebaće vam oko 300 evra za krečenje, i to da vam sve prostorije budu bele.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading