NE MOGU DA UČIM NITI DA PAMTIM: Istraživanje pokazuje da korona može ostaviti dugotrajne posledice i kod DECE!

Autor:

Lifestyle

01.04.2021

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemlje širom Evrope produžavaju "lokdaun" zbog velikog broja zaraženih kovidom-19, a nekima od njih simptomi traju mesecima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako je ova infekcija kod dece uglavnom blaga, pojavljuje se sve više dokaza koji upućuju na to da i kod njih postoji šansa razvijanja takozvanog "dugog kovida".

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da od desetoro zaraženih ljudi jedan pacijent oseća tegobe 12 nedelja nakon testiranja.

Podaci prikupljeni u Velikoj Britaniji između aprila i decembra 2020. pokazuju da su i deca zahvaćena ovim problemom. Kancelarija za državnu statistiku procenjuje da je 12.9% ispitanika starosti od dve do 11 godina i 14.5% od 12 do 16 patilo od umora, kašlja, glavobolje, gubitka čula ukusa ili mirisa, ili bola u mišićima pet nedelja nakon zaražavanja.

- Zaspala bih, glavobolje bi se vratile još jače, bila sam umorna po ceo dan, bilo mi je teško da ustanem iz kreveta i nisam mogla da se skoncentrišem - rekla je za Juronjuz petnaestogodišnja Džordžina Kalero.

Ona kaže da je "nekada mnogo učila i dobijala odlične ocene".

- Međutim, sada ne mogu da učim, ne pamtim informacije, ne znam o čemu pričam niti mogu da povezujem stvari - izjavila je Kalero.

Juronjuz je sa njom i njenim lekarima razgovarao tokom posete prvom bolničkom odeljenju namenjenom deci koja pate od "dugog kovida" u Španiji na kom se trenutno leči oko 60 dece.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading