KAKO POMERANJE KAZALJKI UTIČE NA NAŠE ZDRAVLJE: Nećemo samo kraće spavati, moguće su OZBILJNE TEGOBE!

Autor:

Lifestyle

27.03.2021

11:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Letnje računanje vremena počinje u nedelju, 28. marta, pomeranjem časovnika za jedan sat unapred, odnosno sa dva na tri sata ujutru. Međutim, kako će se to odraziti na naše zdravlje?

Foto: Photo by KoolShooters from Pexels
Foto: Ilustracija

Prelazak na letnje računanje vremena kratkoročno znači za jedan čas kraći san, ali dugoročno donosi duže trajanje dana u toku šest meseci od kraja marta do kraja oktobra.

Kako ovaj prelazak može da utiče na zdravlje

Bilo kakva promena ili poremećaj u našem prirodnom ciklusu može da uzrokuje i smanjenu produktivnost i gubitak interesa za rad. U ovom periodu često postajemo podložniji bolestima i umorniji smo.

Sat se pomera napred pa ćemo spavati jedan sat kraće. Dermatolozi upozoravaju da ova promena može loše da utiče na vašu kožu, pa treba preduzeti određene mere zaštite i prevencije. Gubitak jednog sata spavanja može da izazove poremećaj unutrašnjeg sata koji može da utiče na tempo starenja vaše kože.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Naše telo je na zanimljiv način povezano sa našim unutrašnjim satom. Čak i najmanje promene u ovom satu mogu da utiču na naše zdravlje, naročito na kožu. Dolazi do promene navika u spavanju, telesnoj temperaturi, radu srca, krvnog pritiska, količine kiseonika i lučenju hormona, a sve utiče na to kako vaša koža izgleda i kako se oseća - rekla je Kendis Braun kozmetičarka na vodećoj klinici u Britaniji, prenosi Mirror.

Budući da je biološkom satu potrebno vremena da se prilagodi "poremećenom budilniku", ne treba da vas iznenadi ako sutra osetite jak umor, pospanost, pa čak i probleme sa srcem kod starijih ljudi.

Pomeranje časovnika mnogo utiče na raspoloženje. To je naročito izraženo kod metereopata i ljudi sa osetljivim krvnim sudovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading