6 VRSTA GLAVOBOLJA: Otkrijte uzrok i pravilno lečenje! ZBOG NEKIH SIMPTOMA MORATE HITNO KOD LEKARA

Autor:

Lifestyle

22.03.2021

12:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije svaka glavobolja jednaka, a većina ljudi ima neku od šest vrsta koje se različito leče.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

U zavisnosti gde i kako se pojavljuje, može da se radi o ozbiljnom zdravstvenom problemu. Munjevita glavobolja se pojavljuje kao "iz vedra neba", a maksimalni intenzitet postiže u nekoliko sekundi. To može biti pokazatelj niza zdravstvenih problema, uključujući i krvarenje zbog pucanja krvnog suda u mozgu što je opasno po život.

 Pojavljuje li se glavobolja rano ujutro to svakako treba proveriti kod lekara jer može pokazivati da se radi o tumoru na mozgu, apneji, vrlo visokom krvnom pritisku... Takođe, po savet lekara treba otići i ako se uz glavobolju javljaju promene vida, varenja ili raspoloženja i ako se pojavljuje napetost u vratu ili razdražljivost, ili ako se bol pojavi nakon udarca u glavu, otkriva portal "Diply".

Šest vrsta glavobolje:

1. Javlja se u jednoj polovini glave

Radi se o migreni koja nije opasna, ali je jako naporna za one koji pate od nje jer može da traje do 72 sata. Prepoznaćete ju po pulsirajućem bolu umerenog do jakog intenziteta, a uz to se ponekad pojavljuju mučnina, kao i preosetljivost na buku i svetlo.

 
Važno je uzeti tabletu protiv bolova odmah nakon pojave prvih simptoma, i mirovati u mračnoj i tihoj sobi.

2. Kao da glavu neko steže obručem

U pitanju je tenzijska glavobolja koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta bola, a u glavi je osećaj kao da je neko steže obručem. Najčešće se pojavljuje zbog stresa i dobro je malo odspavati.

Foto: Ilustracija

3. Bol na jednoj strani lica, natečen kapak...

Ovde se radi o takozvanoj "klaster" glavobolji koja je jaka i traje u ciklusima od dve nedelje do mesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napada mogu proći i godine. U vreme trajanja bol se javlja svaki čas i svakoga dana i to u isto doba dana ili noći i traje, otprilike, između pola sata i tri sata.

 
Oni koji pate od ovog oblika primetili su da im je bolje dok se kreću, za razliku od onih s migrenom koji moraju da miruju. Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica začepi nozdrva ili iz nje curi, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoje. Ovaj oblik pet puta je češći kod muškaraca.
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

4. Bol u predelu čela

U ovom slučaju radi se o glavobolji uzrokovanoj upalom sinusa. Bol se može osetiti i na jagodicama. Pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom (zbog pare koja se udiše).

5. U zadnjem delu glave (kod vrata) i u temenu

Ova vrsta glavobolje javlja se zbog problema u kičmi i vratu, na primer, može se pojaviti kod dugog sedenja. Protegnite se malo, udahnite svež vazduh...

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

6. Bol u slepoočnicama

Pojavljuje se ako neko ima poremećaj viličnog zgloba i vodi tenzijskoj glavobolji. Osim bola u slepoočnicama, javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta, a čuje se i "klik" kad se vilica pomera. Dobro je posetiti lekara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading