SUPERSAVETI: Pomozite bebi da uhvati ritam spavanja

Autor: bebe.avaz.ba

Lifestyle

16.03.2021

09:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izreku "spava kao beba" koriste uglavnom ljudi koji nisu imali prilike da dožive da im se beba budi svakih sat vremena tokom noći. Iako svako dete ima svoj ritam, možemo reći da postoji neko okvirno vreme kada bi beba već trebalo uredno da spava, a roditelji su tu da im pruže pomoć da se to i dogodi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ritam spavanja nije isti kod svake bebe

Od početka drugog meseca detetovog života noćni san postaje sve pravilniji i može trajati u celini šest do sedam sati. To znači da dete postepeno prestaje da se budi zbog noćnog obroka, a i danju je vreme sna pravilnije.

Ritam i noćni san

Obično su to dva perioda kraćeg spavanja prepodne, dva poslepodne i jedan dugi noćni san. Dete s 20 sati sna prelazi na 18 sati. Oko četvrtog meseca noćni san se produži i na prve jutarnje sate, a sa šest meseci detetov se san približava ritmu odrasloge osobe i ono spava pretežno noću.

Najčešće zaspi oko 20 sati i bez problema spava do sljedećeg jutra. Nakon šest meseci često počinju teškoće sa snom, ili izbijaju mlečni zubići, ili se pojavljuje strah od odvajanja od mame, pa dete spava manje i to 14 do 15 sati na dan.

RepublikaFoto: pixabay.com
Omiljena igračka može da pomogne

U početku će dete kad god oseti potrebu za snom zaspati. Oko devetog meseca to se mijenja. Zbog uzbuđenja, napetosti ili jednostavno zbog želje da bude sa vama, dete uspeva dugo da ostane budno.

Trikovi

Tada mogu početi teškoće vezane za odlazak u krevet, a bar polovina sve dece će se manje ili više buniti pre spavanja. Predlažemo nekoliko trikova da to sprečite:

  •  Potrudite se da se dete pre spavanja oseća vedro, opušteno i voljeno;
  •  Pridržavajte se svake večeri istih radnji koje najavljuju odlazak na spavanje;
  •  Ako dete ima neku umirujuću naviku, dopustite mu je;
  •  Izmislite neki obred koji će poslužiti kao umirujuća navika: slušanje uspavanke, pokrivanje omiljene igračke koja će spavati sa njim...

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading