MAJKE U SRBIJI MASOVNO "PUCAJU" ZBOG KORONE! Čak 2/3 njih ima osećaj da će eksplodirati od stresa!

Autor: Republika

Lifestyle

15.03.2021

07:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Mama, kako si" - na to pitanje odgovorilo je 737 mama tokom istraživanja koje je sproveo Centar za mame.

RepublikaFoto: www.pexels.com

- Anketa o njihovim iskustvima tokom pandemije pokazala je da dve trećine majki u Srbiji jednom ili više puta nedeljno ima osećaj da će pući od količine posla, stresa i obaveza koje su preuzele na sebe, dok samo pola njih u tim trenucima ima kome da se obrati za emotivnu i svaku drugu pomoć - upozorila je Jovana Ružičić, direktorka "Centra za mame".

"Centar za mame" ih je anketirao od 12. februara do 2. marta ove godine i analizirali su

njihova iskustva tokom epidemije kovida 19. Jovana Ružičić kaže za Jutarnji program da su želeli da saznaju kako se žene nose s pandemijom u poslednjih godinu dana i da istraživanja simbolično objavili na 8. mart.

Naglasila je da su mame umorne, preopterećene, da su preuzele veliki broj obaveza u svojim porodicama i da joj se čini, kako je rekla, "da su na rubu pucanja".

- Čini mi se da ova moja generacija došla na korak od rodne ravnopravnosti, ali da nas je ova pandemija povukla unazad i to nije samo slučaj sa Srbijom nego suvuda u svetu - smatra Ružičićeva.

Navodi da je oko pola mama koje su anketirane, da su tokom čitave pandemije radile od kuće, i da je veći deo njih prijavio da su bile manje produktivne. Na to je, objašnjava Ružičićeva, uticala onlajn škola koja se odvijala u klasično radno vreme, a takva škola se i pokazala kao mamin posao.

Napominje, da su majke, u uslovima pandemije imale i dodatno kuvanje ne samo za članove porodice u kući već i dodatno brigu za roditelje i starije.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Dve trećine mama u Srbiji ima jednom ili dva puta nedeljno osećaj da će pući od stresa. Oko 65 odsto mama smatra da se oseća mentalno lošije nego pre pandemije. Oko pola njih je reklo da smatra da im je bila potrebna stručna pomoć.

- Neke od njih su imale novac da ih priušte, a mnoge nisu. Ono što je zabrinjavajuće jedna četvrtina njih nije uopše reagovala niti pokušala da to prijavi jer ih je bilo sramota da to uradi - upozorila je direktorka "Centra za mame".

Dodaje i da oko 50 posto njih nije stiglo da uradi redovan godišnji ginekološki pregled, a  oko 80 odsto ni godišnji sistematski.

- Ako se mame ne osećaju dobro u glavi ni telo neće da bude dobro. Od stresa, od pritiska od toga da hoće da puknu dolazi do nekih hroničnih stanja raznoraznih bolesti koje će se tek pojaviti u narednim godinama - ukazuje Ružičićeva.

Puno dece nije išlo u vrtić pa su majke koje su radile od kuće u tom slučaju u jednoj specifičnoj situaciji.

Ističe i da su oko 80 posto mama, koje su popunile tu anketu visokoobrazovane, i da to nije srpski prosek.

- Srpski prosek je oko 12 do 13 procenata visokoobrazovanih. Ono što dodatno zabrinjava mi govorimo o visokoobrazovanim ženama koje su uglavnom u nešto boljoj ekonomskoj poziciji od niže obrazovanih. Ako bismo iz ove ankete pokušali da napravimo presek za čitavu zemlju brojke bi bile još gore - zaključila je Jovana Ružičić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading