Ova KRVNA GRUPA ima najveći rizik da dobije infarkt

Autor: krstarica

Lifestyle

14.03.2021

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je trenutno strah od koronavirusa najaktuelnija tema kada je zdarvlje u pitanju, činjenica je da od bolesti srca dnevno umire drastišno mnogo više ljudi, a poseban problem je i taj što oni sa slabim srcem imaju manje šanse da se izbore sa virusom. U ovoj borbi bitno je čak i koja ste krvna grupa, pokazalo je istaživanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Od krvne grupe zavisi koliki je rizik da dobijete srčani udar

Studija koja je pratila 400.000 ljudi otkrila je da osobe koje imaju grupu A ili B imaju zajedno osam odsto veće šanse da će doživeti infarkt nego osobe s krvnom grupom 0.

VESTI PUTUJU BRŽE UZ APLIKACIJU REPUBLIKE

Slična studija pokazala je da osobe koje nemaju krvnu grupu 0 imaju 9 odsto veće šanse da će imati bolesti kardiovaskularnog sistema ili infarkt.

Dakle, osobe s krvnom grupom B pripadaju ugroženoj grupi.

Rezultati studije objavljeni ove godine kažu da osobe s krvnom grupom B imaju viši rizik od osoba s krvnom grupom A i O. Prema pisanju studije, krvna grupa B ima 15 odsto više šanse da će doživeti srčani infarkt od osoba s krvnom grupom 0.

RepublikaFoto: pixabay.com
A i B krvna grupa znatno ugoženije od onih sa nultom krvnom grupom

Kada govorimo o infarktu, osobe koje imaju krvnu grupu A ipak su najugroženija grupa sa dodatnih 11 odsto šanse za razvoj infarkta. Prema pisanju stručnih portala, zastoj srca i infarkt su oblici bolesti srca, ali se zastoj obično razvija postepeno, dok infarkt nastupa odmah. Infarkt je takođe posledica zastoja srca.

Prema pisanju Evropskog udruženja za kardiologiju, povećane šanse za razvoj ovih stanja kod svih krvnih grupa osim 0 može biti zbog toga što su podložne razvoju krvnih ugrušaka. Naučnici su otkrili da je možda stvar u tome što su te krvne grupe nosioci proteina koji je povezan sa stvaranjem krvnih ugrušaka. To je potvrdila još jedna studija ove godine koja kaže da osobe s krvnom grupom A i B imaju 44 odsto veće šanse da će doživeti trombozu.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading