Svi prave ove greške zbog kojih se kilogrami vraćaju: Nutricionisti otkrili DVE NAJVEĆE ZABLUDE O MRŠAVLJENJU!

Autor:

Lifestyle

06.03.2021

18:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako smršati brzo i zdravo, možda čak i bez rigorozne dijete, pitanje je koje muči mnoge ljude širom sveta, bez obzira na starost i pol.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zdravo mršavljenje je jednostavno ako se pridržavate proverenih saveta, ali se mnogi oslanjaju na brze dijete, neproverene priče i iskustva sa Interneta i dovode organizam u opasnost. Ovo su dva najveća mita o mršavljenju - deluju tako jednostavno, da bi skoro svako poverovao u njih!

Što manje kalorija, to ćemo više smršati!

Umanjenje unosa kalorija može da podstakne mršavljenje, ali će ono biti kratkotrajno. Ako kažete sebi, pa dobro, hoću da smrsam samo 5 kg, znajte da ćete kilograme povratiti brzo nakon što prekinete dijetu a možete sebi napraviti problem sa zdravljem.

Veoma ograničen unos kalorija dugoročno može da napravi promenu u brzini metabolizma, produži osećaj gladi, i poremeti balans hormona vezanih za sitost.

"Najbolja" hrana za mršavljenje

Nutricionisti prevrću očima kada ovo čuju, jer stvar nije toliko jednostavna. Oslanjanje samo na brojanje kalorija uopšte ne uzima u obzir mnoge druge faktore koje mršavljenje podrazumeva.

RepublikaFoto: pexels.com

Problemi sa štitnom žlezdom, poremećaji metabolizma, hormonski disbalans, genetika i uzimanje lekova, sve su faktori koji mogu otežati mršavljenje čak i ljudima koji se striktno pridržavaju dijete.

Brojanje kalorija takođe vas uvodi u opasan ciklus fokusiranja na potpuno pogrešnu stvar. Vrednost hrane ne čini samo energija, odnosno kalorije, već i nutritivna vrednost - šta se sve u hrani zapravo nalazi.

Zbog toga mnogi biraju hranu koja ima malo kalorija, ali i veoma malo nutrijenata, kao što su belanca ili krekeri od pirinča, kada bi bilo bolje da su pojeli celo jaje ili avokado, namirnice koje se smatraju masnim ali zapravo sadrže zdrave masti i druge nutrijente važne za organizam.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading