IGRAJU SE VAŠIM ZDRAVIM RAZUMOM: Tri dokaza da ste u kandžama manipulatora

Autor: Republika

Lifestyle

01.03.2021

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neke osobe će uvek pokušati da ostvare svoje ciljeve, koristeći se svim mogućim sredstvima. Oni se zovu manipulatori, a možete ih pronaći u obliku prijatelja, poznanika, partnera ili kolega. Saznajte kako da prepoznate "opasnog" emocionalnog manipulatora.

RepublikaFoto: pixabay.com

1. Manipulisali su i drugima pre vas!

Jeste li ikada blisku osobu uhvatili u laži koja se ticala nekog drugog? Imali li ta osoba često negativan stav o mnogočemu? Je li vam ta osoba širila teške tračeve o nekome, bez obzira jesu li istiniti ili ne?

Ovo su samo neka od osnovnih pitanja koja morate sebi postaviti ako sumnjate da prijatelj, kolega ili partner manipuliše  vašim osećanjima.

Manipulatori su individualisti. Oni često misle da su pametniji i bolji od drugih te zbog toga imaju potrebu uzdizati sebe. Ako primetite da u razgovoru s takvom osobom stalno dolazi u pitanje nečija sposobnost, inteligencija ili karakter, znajte kako su velike šanse da će takav manipulator tako nešto učiniti i vama iza leđa.

2. Brzi su na rečima i delima

Manipulator će pokušati na najbrži mogući način uticati na vaše emocije i to uz pomoć laskanja, slatkih reči i lažnog zanimanja za vas. Na taj način oni grade poverenje i grade vezu.

Jedan od lakših načina da otkrijete manipulatora je da pročitate znakove koji otkrivaju da ta osoba postaje zabrinuta jedino kada  neko ili nešto utiče na ostvarivanje njihovog završnog cilja.

U tim situacijama manipulatori se teško kontrolišu jer, ako se vi ne slažete s njihovim ciljevima, to znači da vas ne mogu kontrolisati te će se svim silama potruditi da vas uvere kako su oni dobri i za vas.

3. Igraju na vaše emocije

Emocionalno, duhovno ili psihičko zavođenje najjače je oružije manipulatora. Oni igraju na vaše najjače emocije koje će, na kraju, ići samo njima u korist. Oko sebe okupljaju osobe koje mogu da kontrolišu, bilo kroz romantičnu vezu, blisko prijateljstvo ili pak poslovno partnerstvo.

Takve osobe reći će vam sve što želite da čujete, a o drugima koji im stoje na putu prema cilju će pričati lukave negativne stvari s kojima ćete se složiti i vi, a da, na kraju, nećete ni znati zašto. Njihov je cilj vezu usmeriti u svoju korist i prilagoditi je isključivo svojim potrebama.

Isto tako, osobe ovog tipa u trenu će učiniti da vi na kraju svake rasprave ispadnete negativac. U tim situacijama njihove "žrtve" počinju da veruju u to i da preispituju svoje postupke, čak se i izvinjavati za svoja dela, dok u realnosti nisu učinile ništa pogrešno, već su postale deo njihove vešte manipulacije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading