POUZDANO 100%! Ovo su 4 kućna TESTA koji otrkivaju u kakvom je stanju tvoja kosa!

Autor: Republika

Lifestyle

25.02.2021

11:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji nekoliko načina pomoću kojih sami u svom domu možete da proverite zdravlje dlake i da je potom adekvatno negujete...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Farbana ili ne, duga ili kratka, kosa se smatra jednim od najlepših ukrasa na ženskom telu - pod uslovom da je zdrava. Kosa može izdržati naprezanje od 100 grama i rastegnuti se i do 30 odsto od svoje dužine kada je mokra. U životu nam kosa naraste otprilike 7,5 metara... Ali, samo zdrava kosa ima takve supermoći. Uništena kosa pre će se slomiti i nikako neće imati lep izgled, kom svi težimo.

Možda na prvu nije moguće uočiti u kom je stanju kosa i koliko je zapravo uništena i sklonija pucanju, ali postoji nekoliko malih trikova pomoću kojih se vrlo lako može proveriti u kakvom je stanju kosa da bi se onda mogle i preduzeti određene mere u cilju njenog oporavka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

1. TEST FOLIKULA

Kako biste otkrili je li vam kosa zdrava i da li treba da brinete zbog previše opadanja vlasi, najpre treba da proverite u kakvom je stanju njen koren.

Iščupajte dlaku držeći je čvrsto pri vlasištu (tako da kada je iščupate vidite koren). Pregledajte sada dobro folikul dlake. Ako je okrugao, kosa je zdrava. Ako je slabašan i nije zaobljen, kosa je slaba i potrebna joj je dodatna nega.

Uz koštanu srž, kosa je najbrže rastuće tkivo u organizmu

Kako sprečiti gubitak kose:

• Jedite mediteranski, a to znači u ishranu uvrstite mnogo povrća i voća, maslinovo ulje i ribu. To će kosi pružiti potrebne vitamine. Ako vam kosa prekomerno opada, potražite suplemente koji mogu pomoći

• Izbegavajte isušivanje kose čestim ispravljanjem pomoću pegle za kosu

• Izbegavajte čvrste gumice za kosu, posebno noću dok spavate

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

2. TEST SA ČAŠAMA

Jednostavan test za proveru oštećenosti kose može se izvesti tako što se nekoliko vlasi iščupa s različitih delova glave (vrh glave, sa strane i od pozadi) pa stavi u čašu vode. Potpuno zdrava kosa će plutati, relativno zdrave vlasi će malo potonuti, dok će uništene vlasi odmah potonuti na dno čaše. Naime, uništena kosa vrlo brzo upija vodu

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

REDOVNO SE ŠIŠAJTE

Nije tajna da kosu treba redovno skraćivati da bi bila zdrava i negovana. To možda zvuči paradoksalno, ali zanemarite li ovaj savet, za posledicu ćete imati ispucale vrhove i sporiji rast. Šišanjem odumrlih vrhova omogućavate kosi da raste zdrava i čvršća. Zato, usvojite naviku da je skraćujete na svakih od osam do 12 nedelja. Što je redovnije budete šišali, to ćete svaki put morati manje da je skratite jer će kosa biti sve manje oštećena na vrhovima.

Kako obnoviti oštećenu kosu:

• Češće nanosite ulja na kosu i specijalne maske na bazi ulja i maslaca koja dubinski hrane i obnavljaju vlasi

• Nakon svakog pranja obavezno nanesite regenerator za kosu

• Posle farbanja udvostručite negu kose. Izbegavajte sušenje kose na visokim temperaturama i energično četkanje

• Jabukovo sirće i aloja vera naneseni na kosu uravnotežiće njen pH

Odrastao čovek ima od 10.000 do 100.000 dlaka, a normalno je da svakog dana izgubimo stotinak vlasi

3. TEST ISTEZANJA

Ovo je jednostavan test za proveru elastičnosti kose. Elastična kosa prirodno sjaji i otpornija je na spoljne uticaje poput visokih temperatura i isušivanja i zdrave je strukture. Maksimalno istezanje u vlažnom stanju kose je i do 30 odsto od njene dužine. Iščupajte vlas i potom je uhvatite za krajeve. Ako je možete rastegnuti, a da ne pukne, vaša je kosa zdrava. Ako vrlo lako pukne, slaba je i potrebna joj je obnova.

Kako kosi vratiti elastičnost:

• Sušite kosu na vazduhu, nikako fenom. Toplina negativno utiče na elastičnost kose

• Redovno na kosu nanosite jojobino ulje

• Maska od meda, koju možete sami da napravite, takođe će pomoći da se vrati elastičnost kosi. Nanosite je na vrhove

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

PODSTAKNITE RAST IZNUTRA

Ponovićemo ono što ste verovatno mnogo puta čuli i zanemarili: zdrava i uravnotežena ishrana je nužna za lepu kožu i zdravu kosu. Kako biste pospešili rast kose, posegnite za namirnicama bogatim gvožđem, cinkom, proteinima, vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama, a to sve sadrže mahunarke, zeleno povrće, jaja, semenke, orašasti plodovi i plava riba. Još jedan dobar savet naših baka je da svoje obroke obogatite pivskim kvascem, koji obiluje vitaminima B1, B5, B8 i B9, pa i mineralima u tragovima.

4. TEST PRSTIMA

Rascvetani vrhovi se vide, ali ponekad je i mnogo ranije moguće otkriti koliko je kosa uništena i predvideti lomljive vrhove.

Zamotajte tanki pramen između srednjeg prsta i palca. Lagano povlačite od vrha. Ako osetite da je kosa gruba, tvrda, suva, ujedno je uništena i lomljiva. Zdrava kosa je nežna na dodir, mekana i pod prstima se oseti punoća.

RepublikaFoto: Photo by Element5 Digital on Unsplash
Foto: Ilustracija

MASIRAJTE TEME

Masaža teman stimuliše folikule vlasi i tako pospešuje rast kose i vlasi čini čvršćim i debljim. Najmanje dva puta nedeljno od pet do 10 minuta kružnim pokretima masirajte vlasište jagodicama. Počnite na vrhu vrata, zatim se pomerajte prema temenu i na kraju završite na slepoočicama. Vlasište možete da masirate bez ikakvih proizvoda, a možete upotrebiti i mešavinu esencijalnih ulja koja jačaju kosu poput ulja bora, limuna ili majčine dušice.

Kako spasti uništenu kosu:

• Keratin je najbolji saveznik zdrave i sjajne kose. Keratin je zapravo protein koji kosi daje snagu i elastičnost spolja i iznutra, a zdrava kosa sastoji se uglavnom od keratina i vode (u manjoj meri i od lipida, pigmenata i minerala). Keratinska maska i preparati na bazi keratina pomoći će u obnovi uništene kose. Keratin popunjava rupe i lomove vlasi

• Izbegavajte sušenje, intenzivno kovrdžanje ili istezanje kose peglom ili figarom. Pokušajte da izbegnete i prečesto bojenje kose

• Češće isperite kosu rižinom vodom. Žene u Kini, Japanu i jugoistočnoj Aziji stolećima koriste rižinu vodu u tretmanima kose jer pomaže u jačanju kosu i podstiče rast

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading